4 jaar Wise in cijfers

01/03/23

In januari 2019 schakelden de eerste bibliotheken in Limburg over op het (Eengemaakt) Bibliotheeksysteem. Oost- en West-Vlaanderen, Brussel, Vlaams-Brabant en Antwerpen volgden in hun voetsporen in verschillende migratiegolven. 4 jaar en 7 migratiegolven later wordt de laatste steen gelegd aan dit omvangrijke project. Als dat geen blik op de cijfers waard is!

Bibliotheken op Wise

Na de migratie van bibliotheken Hoegaarden en Boutersem op 1 maart zijn alle 7 golven uiteindelijk achter de rug. Hoera! In totaal werken vanaf dan alle 305 bibliotheken die intekenden met het nieuwe Bibliotheeksysteem. Maar liefst 73% van alle Wise-bibliotheken zitten in 1 of meer samenwerkingsgroepen. Lees meer over de verschillende mogelijkheden voor bibliotheken om samen te werken.

Bibliotheekmedewerkers op Wise

5.044 bibliotheekmedewerkers uit de 305 overgeschakelde bibliotheken hebben een login op Wise. Leren werken met Wise doen ze via tal van cursussen en webinars op het leerplatform van Cultuurconnect. De webinar “Nieuwe klanten inschrijven” werd tot nu toe het meest bekeken.

Online leerplatform

Sinds de 2de migratiegolf vind je alle meest recente kennis en documentatie over Wise op het online leerplatform. In de zomer van 2019 verschenen hier de eerste cursussen over Wise. In totaal staan er ondertussen 125 cursussen en 209 webinars online.

Bekijk de webinars

Wise & Open Vlacc

De volledige Open Vlacc-databank zit in Wise. Schakel je over naar het Bibliotheeksysteem, dan worden zo veel mogelijk titels uit je oude systeem gekoppeld aan titels uit Open Vlacc, op basis van identificerende nummers. Ook bij de aanmaak van nieuwe titels in Wise streven we ernaar om ‘dubbels’ te vermijden en zo veel mogelijk titels vanuit Open Vlacc te beheren. Na 4 jaar zitten er al 26.511.412 exemplaren van 4.486.624 titels in Wise.

Actieve abonnementen

Wise kent in totaal 1.816.209 actieve abonnementen. Via Wise lenen, verlengen en reserveren deze leners materialen. Goed om weten: we tellen het aantal abonnementen. 1 persoon kan lid zijn in meerdere bibliotheken en dus meerdere abonnementen hebben. Op termijn willen we samen met alle Wise-bibliotheken tot een eengemaakt lenersbestand komen, waar elke bibliotheekgebruiker 1 keer in zit.

Uitleningen & verlengingen

In 2022 ontleenden bibliotheekgebruikers in totaal 29.046.832 materialen via Wise, 10.955.330 keer werd de uitleentermijn van een exemplaar verlengd. Nu ook de vier laatste bibs de omschakeling naar Wise hebben gemaakt, zal het aantal uitleningen en verlengingen in 2023 nog een pak hoger komen te liggen.

Wise & de zelfuitleentoestellen

Aan de zelfuitleenautomaat kan een gebruiker materialen uitlenen, inleveren, verlengen en boetes betalen. De zelfuitleenautomaten in Vlaamse en Brusselse bibs zijn van verschillende leveranciers en werken met verschillende software. Ondertussen stroomt de informatie van 1.395 uitleenautomaten netjes door naar het Bibliotheeksysteem. 

Vernieuwingen in Wise

De productgroep Bibliotheeksysteem denkt mee na over de prioriteiten, nieuwe ontwikkelingen en inrichtingsvragen. De voorbije 4 jaar werden er heel wat handige nieuwigheden en verbeteringen doorgevoerd in Wise, zoals 

  • Integratie met de eID
  • Ontdubbelfunctionaliteit voor leners
  • Functionaliteit voor vergevorderde samenwerking (gedeeld lidmaatschap, transport)
  • Vernieuwd IBL
  • Automatische bestelkoppeling vanuit het winkelmandje van de leverancier
  • Wise Analytics: dashboards met statistieken en grafieken
  • Wysiwyg editor voor mails en brieven
  • Automatische welkomstmail, met call to action om meteen een Mijn Bibliotheek-profiel aan te maken
  • Beheer van openingsuren via de Wise client
  • Csv’s met jaarlijkse BIOS-cijfers

  •  

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

Terugblik op alle migraties

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!
  • 06/12/23
    Een robot die verhalen schrijft aan de computer (afbeelding gemaakt via AI)
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    De artificiële eindejaarstips beoordeeld door onze catalografen

    Onze Open Vlacc-catalografen zetten verschillende AI Chatbots aan het werk. Hun ervaringen en onze leerlessen? Die lees je hier!
  • 14/11/23
    Bijeenkomst nieuwe Productgroep Bibliotheeksysteem
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    Welkom, nieuwe Productgroep Bibliotheeksysteem!

    In maart 2023 lanceerden we een oproep om deel uit te maken van de Productgroep Bibliotheeksysteem.

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheeksysteem Wise

    Een softwaresysteem voor stabiele werkprocessen in de bibliotheek 
  • Vrouw surft op bibliotheekwebsite.
    Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheekwebsites

    Collecties, activiteiten en diensten van de openbare bibliotheek online in de kijker
  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Open Vlacc Catalografie

    Databank met beschrijvingen van materialen voor openbare bibliotheekcollecties