Collecties op het vernieuwde IBL

bib
3
23/06/21
Deel dit artikel:

Met interbibliothecair leenverkeer of IBL helpen bibliotheken elkaars leners verder door een boek te laten reizen van de ene bibliotheek naar de andere. In dit tweede van 6 webinars over het vernieuwde IBL bekijken we samen de cruciale vraag: welke collecties horen er wel en niet op IBL?

Sectorbrede afspraken

Door de integratie van de IBL-aanvragen in de bibliotheekwebsites en in bibliotheeksysteem Wise kan heel wat geautomatiseerd worden, mits heldere regels. Er liggen grote lijnen vast voor sectorbrede afspraken in een nieuw IBL-reglement, in samenwerking met de werkgroep Dienstenmodel. Enkele materialen worden bijvoorbeeld uitgesloten voor IBL en een werk moet een jaar in de bib zijn alvorens het op IBL komt. 

De werkgroep Dienstenmodel deed een voorstel voor materialen om systeembreed te blokkeren voor IBL: bekijk de lijst.

Individuele keuzes van de bib

Daarnaast kan jouw bibliotheek kan ook eigen keuzes maken en die inrichten in Wise. Je kan een volledige vestiging uitsluiten voor IBL, een exemplaar of groep exemplaren. Je kan natuurlijk ook altijd een IBL-aanvraag weigeren, dus je bent best zuinig met extra blokkades. Door de regels zo uniform mogelijk te houden, zijn ze ook makkelijk uit te leggen aan leners. 

IBL en vernieuwingstraject Bibliotheekdiensten

Op vraag van de overheid wordt niet alleen IBL vernieuwd, maar verfijnen we ook de hele digitale strategie om leners vlot en snel te kunnen bedienen. Het vernieuwde IBL is een onderdeel van het vernieuwingstraject Bibliotheekdiensten. In 6 webinars ontdek je alles over het vernieuwde IBL. De webinars komen gespreid online tussen juni en oktober 2021. Zo ben je helemaal klaar voor het proefjaar in 2022.

Blijf op de hoogte