Beheersovereenkomst met Vlaamse Regering goedgekeurd: onze plannen voor 2024 en 2025

Bibliotheken
Podiumhuizen
15/01/24

Op 22 december 2023 lag onze beheersovereenkomst voor 2024-2025 op tafel bij de Vlaamse Regering. Dankzij de goedkeuring van onze plannen kunnen we er de komende twee jaar weer tegenaan. We vatten de accenten graag even voor je samen.

Onze beheersovereenkomst is voor een groot deel een bevestiging en continuering: het beheer en de doorontwikkeling van onze diensten, die mee gefinancierd worden door bibliotheken en podiumhuizen, blijven de volle aandacht krijgen. 

Onze strategische doelstellingen hierrond lezen als volgt:

  1. We ontzorgen de openbare bibliotheken en gesubsidieerde podiumhuizen met de ontwikkeling en het beheer van een gedeelde digitale infrastructuur, die inzet op een betere en rijkere cultuurparticipatie van het publiek.
  2. We zetten in op de verhoging van de digitale maturiteit en de innovatiekracht van de brede cultuursector.
  3. We werken actief mee aan de opmaak en de implementatie van het programma Digitale Transformatie.

1. We ontzorgen de openbare bibliotheken en gesubsidieerde podiumhuizen met de ontwikkeling en het beheer van een gedeelde digitale infrastructuur, die inzet op een betere en rijkere cultuurparticipatie van het publiek

Via deze doelstelling zetten we met tal van projecten ook extra in op permanente innovatie gericht op de ontwikkeling van nieuwe diensten voor nieuwe noden bij de bibliotheken en de podiumhuizen. Samen met de stuurgroep Digitale Bibliotheek stelden we een zeer ambitieuze innovatieagenda 2024-2025 voor de digitale bibliotheek op met als speerpunten een inspirerende gebruikservaring, een rijk leesklimaat en een sterkere focus op e-inclusie. Na een open stuurgroep van podiumhuizen en een bevraging werken we in de eerste maanden van 2024 ook aan een innovatieagenda 2024-2025 voor de podiumhuizen.

2. We zetten in op de verhoging van de digitale maturiteit en de innovatiekracht van de brede cultuursector

Dit is een nieuwe strategische doelstelling:  Cultuurconnect onderzoekt de komende twee jaar de uitbouw van een nieuwe werking ter bevordering van de digitale maturiteit en het innovatievermogen van de brede cultuursector. Deze leer- en innovatiehub digitale transformatie voor cultuur zal fungeren in een netwerkmodel: ze moet steunen op een gecoördineerd en afgestemd netwerk binnen de brede cultuursector waarin waar mogelijk schaalvoordelen nagestreefd worden maar waar ook ruimte is voor sectoreigen initiatieven. Dit komt tegemoet aan de vraag van cultuurorganisaties om met de juiste kennis en inzichten digitale transformatie slagkrachtig op te kunnen nemen, en bouwt verder op de bestaande opleiding Digitaal Leiderschap van Cultuurconnect.

3. We werken actief mee aan de opmaak en de implementatie van het programma Digitale Transformatie

Last but not least werkt Cultuurconnect actief mee aan het programma van de Vlaamse Regering die stappen wil zetten om de digitale transformatie van de cultuursector te versnellen. Als kernspeler in het programma Digitale Transformatie engageren we ons om die versnelling mee aan te sturen, door o.a. deel te nemen aan structureel overleg en bij te dragen aan de opmaak van ontwerpprogramma's in functie van de volgende Vlaamse Regering.

Om deze ambitieuze plannen waar te maken, zoeken we ook in de periode 2024-2025 tijdelijk versterking van een tiental extra collega’s.

Dank aan de Vlaamse Regering, in het bijzonder minister Jan Jambon en zijn kabinet, en het Departement Cultuur, Jeugd & Media, voor het vertrouwen. We starten ook met de plannen voor onze volgende beheersovereenkomst, die in de loop van 2025 zal afgesloten worden voor een periode van 5 jaar (2026-2030).

Deel dit artikel: