Plannen voor een leer- en innovatiehub digitale transformatie voor cultuur

Bibliotheken
Podiumhuizen
11/01/24

Cultuurconnect rondt het plan af voor de oprichting van een leer- en innovatiehub digitale transformatie en start in afwachting van een structurele financiering alvast een proefperiode van twee jaar.  
 

In cultuurorganisaties ontbreken vaak de juiste kennis en inzichten om digitale transformatie slagkrachtig op te nemen. Er is een gebrek aan tijd, deskundige resources en experimenteerruimte. Drempelvrees en een moeizaam veranderbeheer maken dat zaken traag vooruitgaan. 

Door de inrichting van de opleiding Digitale Leiders en zijn innovatiewerking voor openbare bibliotheken en podiumhuizen, kreeg Cultuurconnect goed zicht op deze problematiek en werd de organisatie geregeld gevraagd om hiervoor een structurele oplossing uit te werken. Na vele maanden studiewerk, bevragingen, workshops, conceptoefeningen, kostencalculaties en haalbaarheidschecks in samenwerking met adviesbureau Scopernia heeft Cultuurconnect een plan klaar voor een leer- en innovatiehub digitale transformatie. 

Vier pijlers

De leer- en innovatiehub digitale transformatie zet in op vier pijlers: 

 1. Inspireren: met kennis cultuurorganisaties en -professionals inspireren en informeren om hen inzicht te geven in bestaande en toekomstige uitdagingen, mogelijkheden, best practices … 
   
 2. Activeren: kennis overbrengen, zodat cultuuractoren er zelf mee aan de slag kunnen, gericht op specifieke skills en vaardigheden. 
   
 3. Proberen: een beschermde omgeving en gespecialiseerde faciliteiten bieden zodat cultuurwerkers nieuwe dingen kunnen uittesten en ondersteund worden bij het experimenteren. 
   
 4. Verduurzamen/Incuberen: de verdere uitwerking, verdieping en integratie van de uitkomsten van de experimenten in de dagelijkse praktijk van cultuurorganisaties. Waar zinvol kunnen experimenten opgeschaald en via intermediaire organisaties in de bredere sector uitgerold worden om zo de absorptie ervan te versnellen. 

Proefperiode

Een stuurgroep met vertegenwoordigers van het departement CJM volgde de haalbaarheidsstudie op (zie eindrapport) en stelde vast dat Cultuurconnect over onvoldoende structurele middelen beschikt om deze werking voldoende ambitieus uit te bouwen. Cultuurconnect zou de oprichting van de leer- en innovatiehub digitale transformatie dan ook graag opgenomen zien in het Programma Digitale Transformatie dat het departement CJM, Digitaal Vlaanderen, publiq, meemoo en Cultuurconnect momenteel samen opstellen in voorbereiding van de nieuwe Vlaamse legislatuur. Hopelijk keurt de nieuwe minister van cultuur dit programma goed en kunnen er vanaf 2026 de nodige structurele middelen vrijgemaakt worden voor de leer- en innovatiehub digitale transformatie. 

In afwachting van deze beslissing, start Cultuurconnect alvast een proefperiode van twee jaar (2024-2025) waarin ze eenmalig middelen zal aanwenden om verder onderzoek te doen, voorbereidingen te treffen en een proefaanbod uit te werken. Cultuurconnect is op zoek naar een coördinator om dit traject mee op te starten. 

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

 • 15/05/24
  Bibliotheken
  Beleven & inspireren

  Bibster in het nieuw!

  Eind juni is het zover: dan zit Bibster in een volledig nieuw jasje. Heuse make-over? Check! 
 • 19/04/24
  Bibliotheken
  Beleven & inspireren

  Lezende steden doen hun boekje(s) open op Vlaanderenleestdag

  Op Vlaanderenleestdag slaan de lezende Steden - Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven - de handen in elkaar en organiseren ze leuke leesactiviteiten. Want samen lezen is nog leuker, toch? Ontdek hieronder wat ze in petto hebben!
 • 28/03/24
  Bibliotheken
  Podiumhuizen
  Beleven & inspireren

  Bert Vermeulen en Eline Swinnen: full speed met de werkgroep Talkpoeder

  Bert (bib Waregem) en Eline (CC Adelberg) experimenteren via de werkgroep met sprekers, onderwerpen, formats, prijszetting ... voor de online talks van Talkpoeder. Zij vertellen hoe het project er kwam.

Gerelateerde diensten

 • Bibliotheken
  Inspireren

  Bieblo

  Dit intuïtieve spel geeft kinderen tussen 8 en 11 leesinspiratie op maat
 • Bibliotheken
  Inspireren

  Mijn Leestipper

  Volwassen leners ontvangen gepersonaliseerde leestips uit je fictiecollectie.
 • Bibliotheken
  Inspireren

  [Jouw stad] Leest

  Digitaal platform voor de leescommunity in jouw stad of regio.