Digitaal Podium: positieve evaluatie voor pilootproject

16/02/24

Afgelopen week kreeg het pilootproject Digitaal Podium positieve feedback bij de eerste fase van het evaluatieonderzoek door het extern onderzoeksbureau iO. Hierbij werden voornamelijk de deelnemende huizen van de 3 pilootgroepen in stad Gent, regio Zuidwest en regio ZENDER bevraagd. Dankzij deze positieve evaluatie geeft Vlaams minister van Cultuur Jambon zijn akkoord om de volgende fase van het evaluatieonderzoek op te starten. Het bureau onderzoekt dit voorjaar nog of het gedeeld ticketingsysteem van Digitaal Podium ook voldoet aan de behoeften van een bredere doelgroep van podiumhuizen.

Onderzoeksbureau iO evalueert het project Digitaal Podium op een aantal belangrijke onderzoeksvragen:

  • Zijn de doelstellingen van het pilootproject behaald? 
  • Is een verdere duurzame uitrol in Vlaanderen en Brussel haalbaar?
  • Beantwoordt het project aan de Vlaamse digitale strategie voor de cultuursector?

De eerste evaluatiefase focuste voornamelijk op het pilootproject in de 3 pilootgroepen van stad Gent, regio Zuidwest en regio ZENDER.

Conclusies 1ste fase evaluatieonderzoek

De toetssteen voor de evaluatie zijn de 6 speerpunten uit de conceptnota van Digitaal podium. Over het algemeen zijn de piloothuizen tevreden met het gedeeld ticketingsysteem en zien ze positieve resultaten bij de verbetering van de interne organisatie, van de samenwerking met andere huizen, en betere data-analyses. Samenwerking wordt door de piloothuizen beschouwd als één van de sterkste punten van het project. Het gaat hierbij voornamelijk om concrete oplossingen die samenwerking toelaten – bijvoorbeeld bij coproducties. Daarnaast wordt kennisdeling en overleg met andere huizen als uiterst waardevol beschouwd. Ook gebruikers (ticketkopers) ervaren de ticketingoplossing overwegend als gebruiksvriendelijk.

Het rapport geeft verder een aantal verbeterpunten aan, waarmee Cultuurconnect graag samen met de productgroep en stuurgroep Digitaal podium aan de slag gaat. Wat betreft de doelstelling van Digitaal podium als basis voor innovatie in de toekomst, besluit het onderzoek dat het project kan bijdragen aan verschillende strategische beleidsdoelstellingen, maar nog verdere afstemming en uitwerking nodig heeft.

Start 2de fase evaluatieonderzoek

In een volgende fase bekijkt het onderzoeksbureau of het gedeeld ticketingsysteem van Digitaal Podium ook voldoet aan de behoeften van een bredere doelgroep van podiumhuizen (buiten de pilootgroep) en of er een haalbaar plan is voor een duurzame verdere uitrol in Vlaanderen en Brussel. Tot slot wenst de minister dat iO beoordeelt of Digitaal Podium voldoende past binnen de digitale strategie van de Vlaamse overheid. Dit betekent concreet: of Digitaal Podium voldoende bijdraagt en gekoppeld is met het Vlaams cultureel digitaal ecosysteem (met o.a. het UiTwisselingsplatform, open data,...)

Meer weten?

Nu de gedeelde ticketingoplossing van Digitaal Podium opgeleverd wordt in 3 pilootgroepen van regio Zuidwest-Kortrijk, stad Gent en regio ZENDER, bekijken we of er ook in andere podiumhuizen en regio's interesse is. 

Een ideaal moment voor een update en presentatie van het project! Momenteel evalueert een extern onderzoeksbureau het project. Indien de minister en de Vlaamse overheid in het voorjaar 2024 positief beslissen over het project, rollen we het verder uit in Vlaanderen en Brussel. Wil jij graag onze webinar herbekijken of heb je interesse? Geef Jotie Boone een seintje.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 25/04/24
    Podiumhuizen
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    [Vacature] Teamcoach Podium

    Heb jij een passie voor wat nieuwe technologie podiumhuizen te bieden heeft? Ben je een kei in positieve energie mobiliseren? Dan ben jij misschien de gedreven teamcoach die we zoeken!
  • 25/03/24
    Podiumhuizen
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: wat betekenden onze diensten voor jouw podiumhuis in 2023?

    De Cultuurconnect-diensten voor podiumhuizen in 2023 in cijfers.
  • 18/03/24
    Podiumhuizen
    Digitale basisinfrastructuur

    Digitaal Podium: bevraging 2de fase evaluatieonderzoek

    In een tweede fase (nog tot 9 april) bevraagt het onderzoeksbureau iO of het gedeeld ticketingsysteem van Digitaal Podium voldoet aan de behoeften van een bredere doelgroep van podiumhuizen.

Gerelateerde diensten

  • Podiumhuizen
    Basisinfrastructuur

    Digitaal Podium

    Piloottraject digitale basisinfrastructuur voor kunst- en cultuurhuizen.