E-boeken en de Leesjury

3
16/06/22
Deel dit artikel:
Jongere ligt neer op een bank in het park en leest een e-boek van de bibliotheek.

De Leesjury zorgt elk jaar voor een piek in de vraag naar de geselecteerde titels. Samen met 6 bibliotheken onderzochten we of e-boeken die piek kunnen helpen opvangen. Zo moet de bib minder extra exemplaren aankopen en kunnen nog meer jonge lezers deelnemen aan Leesjury-groepen. 

Samen met de bibliotheken van Brugge, Wetteren, Heers, Genk, Zele en Westerlo onderzochten we bij 35 jongeren of ze ook leesplezier beleven aan de digitale versie van de Leesjury-titels. De jongste deelnemers aan het onderzoek kwamen uit groep 3 (8-10j), de oudste uit groep 7 (16+). Er waren 8 titels beschikbaar in meerdere exemplaren. 

5 bevindingen

Na het onderzoek vulden de ouders en de jongeren een vragenlijst in. In de bibliotheken van Wetteren en Westerlo werden de jongeren ook geïnterviewd. 

1. E-boeken helpen de piek in de vraag naar Leesjury-titels mee opvangen. Er waren altijd voldoende exemplaren vrij, ook voor wie niet deelneemt aan de Leesjury.

2. Met de extra titels in de e-boekencollectie kunnen meer jongeren deelnemen. Het aantal leden en groepen wordt vaak afgestemd op het aantal beschikbare exemplaren. Ook de internetjury kan vlot en op eigen tempo de e-boeken lezen.

3. Een e-jeugdboekencollectie is een mooie aanvulling op het fysieke aanbod. De meeste jongeren vonden het aangenaam lezen op een e-reader of tablet, maar lezen nog steeds graag een papieren boek. Is een titel sneller beschikbaar als e-boek, dan lezen ze digitaal.

Daarom ligt de focus bij de collectievorming voor de Leesjury de komende maanden op jeugdtitels voor kinderen en jongeren vanaf 10 jaar. Dat zijn de boeken voor groep 4 en hoger. Jongere kinderen lezen best nog op papier, zo blijft hun schermtijd beperkt. 

Jongeren worden duidelijk aangetrokken door digitaal lezen, maar echte boekenwurmen lezen nog altijd graag op papier. Het ene sluit het andere niet uit.
Marilyne Watteeuw (bib Brugge)

4. De volgende editie van de Leesjury kan de e-boekendienst extra promotie gebruiken. Ouders en jongeren zijn vaak niet op de hoogte van de de e-boekendienst van de bibliotheek. Voor de promotie van deze dienst is er altijd kant-en-klaar materiaal beschikbaar op het leerplatform.

5. Ook de bibliotheken krijgen extra ondersteuning rond e-boeken en de Leesjury, bijvoorbeeld tijdens een inspirerende workshop op de infodag van Iedereen Leest (17 september).