Jongeren en de e-boeken van de bib

Bibliotheken
18/05/22

In februari en maart 2022 ging een groepje van 6 studenten uit de opleiding Communicatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) aan de slag rond e-boeken in de bib. Ze deden een kleinschalige bevraging bij hun medestudenten en formuleerden op basis daarvan enkele aanbevelingen om deze digitale collectie in de kijker te zetten bij studenten. Laat je inspireren!

Marktonderzoek

6 studenten van de VUB werkten rond de centrale vraag: hoe kan de bib haar e-boekencollectie onder de aandacht brengen bij studenten (18-25j)? Hoe kan je deze doelgroep overtuigen om de e-boekendienst te (blijven) gebruiken? De groep studenten zette daarvoor een korte, doelgerichte bevraging op met meerkeuzevragen en open vragen. 

Ze verspreidden deze bevraging via sociale media. 70 respondenten vulden de bevraging in. Het grootste deel van de respondenten is 20 of 21 jaar oud. 64% van de respondenten is van het vrouwelijke geslacht.

Jongeren & hun band met de bib

In de bevraging werd eerst gepolst naar het bibliotheekgebruik. Van de 70 respondenten hebben er 30 een lidmaatschap bij de bib. Hun laatste bibliotheekbezoek dateert van het afgelopen jaar. Opvallend: 10% weet niet (meer) of ze een lidkaart hebben. Bij de andere 40 respondenten is het langer dan 1 jaar geleden dat ze een bibliotheek bezochten, bij 28 jongeren is het zelfs langer dan 2 jaar geleden.

30
respondenten hebben een lidkaart bij de bib
40
respondenten hebben geen behoefte/tijd voor de bib

De 30 jongeren die wel nog een band hebben met de bibliotheek gebruiken de bib voornamelijk om te studeren, om boeken te lenen in hun vrije tijd of voor academische doeleinden. Ze koesteren de bib als een fysieke omgeving waar zij kunnen studeren, lezen of ontspannen en vinden de bib ook handig omdat nieuwe boeken duur zijn in aankoop.

De andere 40 respondenten voelen geen behoefte om naar de bib te gaan of hebben er geen tijd (meer) voor. Ze vinden er niet de boeken die ze nodig hebben, hebben geen interesse in lezen of bestellen hun boeken liever online.

Jongeren & e-boeken

Voor de jongeren kunnen de e-boeken van de bib een meerwaarde vormen, omdat ze denken dat e-boeken beter zijn voor het milieu (hoewel dat niet altijd waar is). Ze vinden het ook handig dat je er niet fysiek voor naar de bibliotheek hoeft. Toch lezen veel respondenten nog steeds bij voorkeur een papieren boek. Ze beoordelen dit als authentieker of houden niet van lezen op een scherm.

Lees ook: Op Connect & co. 22 gaf Willemijn Jongens, kwaliteitsmanager digitaal lezen jeugd bij de KB, een sessie rond jongeren en e-boeken. Lees het verslag of herbekijk de sessie op het leerplatform.

Jongeren bereiken

De respondenten werd gevraagd via welke weg de bibliotheek hen kan bereiken. Dat is voornamelijk via online advertenties en sociale media, maar ook via stickers en gadgets. 

1. Instagram

Om andere jongeren en jongvolwassenen te (blijven) bereiken en de e-boekendienst onder de aandacht te brengen moet de bib volgens de studenten van de VUB vooral inzetten op relevante digitale kanalen en online advertenties.

Een mooie, hippe Instagram-pagina trekt jongeren aan, volgens het groepje studenten dat deze onderzoeksopdracht uitvoerde. Jongeren worden op deze manier op de hoogte gebracht van de nieuwste e-boeken en ander leuk nieuws. Door te adverteren op Instagram worden de posts ook verspreid bij potentieel nieuw publiek. 

voorbeeld instagrampagina van de bib

Ontworpen door de studenten: een voorbeeld van hoe een Instagram-pagina van de bib eruit zou kunnen zien (met focus op e-boeken)

2. Fysiek promotiemateriaal

Daarnaast blijft de bibliotheek populair onder jongeren als fysieke ruimte om te gaan studeren. Naast de bib als studieplaats, stellen veel jongeren voor om evenementen te organiseren. Die momenten kan de bib aangrijpen om jongeren te overtuigen van het e-boekenaanbod. 

De studenten van de VUB stellen bijvoorbeeld voor om plantjes mee te geven aan de studenten met een sticker erop die via een QR-code doorverwijst naar de e-boeken van de bib. Deze stickers kan je verspreiden op de studeerplekken in de bib, op de campus en op plekken waar jongeren komen. Gebruik het Canva-sjabloon voor deze stickers. Je kan dit sjabloon zo downloaden of eventueel nog aanpassen om te laten drukken als sticker.
 

3 plantjes met een sticker die e-boeken promoot

Dit project was een samenwerking met 6 studenten uit de 3de bachelor communicatiewetenschappen aan de VUB. Het onderzoek was zeer kleinschalig en beperkt in de tijd. De resultaten zijn inspirerend en soms waardevol, maar om echt conclusies te trekken en verdere acties te definiëren is diepgaander onderzoek door een professioneel bureau nodig.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 19/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Cinébib filmstreaming: game over of stream on?

    Na meer dan een jaar streamen, is er voldoende data beschikbaar om Cinébib te evalueren. De werkgroep is alvast enthousiast en wil graag verder streamen.
  • 15/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Communicatiemateriaal voor Dag van de Persvrijheid op 3 mei

    Woensdag 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. Communiceert jouw bibliotheek mee op deze belangrijke dag?
  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Digitale kranten & tijdschriften

    Digitale kranten en magazines voor bibleden, scholen en educatieve partners
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Interactieve kinderboeken (Fundels)

    Interactieve prenten- en AVI-boeken met animatiefilmpjes en educatieve spelletjes
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    E-boekenplatform cloudLibrary

    Leners lenen en lezen digitaal boeken via de bib