Vernieuwd bibliotheek.be met eengemaakte publiekscatalogus

bib
5
25/02/22
Deel dit artikel:

Bezoekers van bibliotheek.be doorzoeken er vanaf nu een eengemaakte publiekscatalogus met items uit Open Vlacc, aangevuld met alle lokale bibliotheekcollecties. Bibliotheek.be wordt een essentiële schakel voor 2 netwerkdiensten van het vernieuwingstraject bibliotheekdiensten: laten klaarleggen voor nog-niet-leden en interbibliothecair leenverkeer. 

Wie gebruikt bibliotheek.be?

Voorheen was bibliotheek.be vooral een gebruiksinstrument voor bibmedewerkers (catalografen). Een verdwaalde eindgebruiker werd er doorverwezen naar de lokale website van de bib. Gebruikersonderzoek wijst nu uit dat 90% van de bezoekers van bibliotheek.be eindgebruikers zijn. Daarvan komt ruim 40% uit het onderwijs: leerlingen, studenten, lesgevers en docenten. De rest zijn "gewone" eindgebruikers met een lidmaatschap bij een lokale bibliotheek.

Grafiek over de gebruikersbevraging van bibliotheek.be, met de percentages zoals in de tekst vermeld.

Antwoord op de vraag ‘Wie ben je’ op een online bevraging op bibliotheek.be van 28 dagen (18 februari tot 19 maart 2021)

Meer dan 60% van de bezoekers van bibliotheek.be zoekt materialen (fysiek en online) en snuffelt rond in de publiekscatalogus. Zo'n 30% komt met een duidelijk doel, bijvoorbeeld om de beschikbaarheid van een boek na te gaan of om de Mijn Bibliotheek-diensten te gebruiken.

Wat verandert er op bibliotheek.be?

Bibliotheek.be wordt daarom aangepast aan haar (eind)gebruikers en hun verwachtingen. 

Eengemaakte catalogus

Zij doorzoeken er vanaf nu een eengemaakte catalogus, met de volledige collectie van het netwerk van Nederlandstalige openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel en de bijhorende dienstverlening. Ook de beschikbaarheidsinformatie wordt binnenkort beter opgehaald en gepresenteerd.

screenshot van de beschikbaarheidsinformatie in de eengemaakte catalogus

2 netwerkdiensten voor publiek

De eengemaakte catalogus maakt het mogelijk om op bibliotheek.be ook 2 netwerkdiensten aan te bieden:

  1. laten klaarleggen/reserveren voor wie nog geen lid is van een lokale bibliotheek
  2. het vernieuwde interbibliothecair leenverkeer

Vanaf de uitrol van het vernieuwde IBL kunnen leners ook exemplaren die niet beschikbaar zijn in hun eigen bibliotheek via IBL laten leveren.

Wat vind je allemaal in de eengemaakte catalogus?

In de eengemaakte catalogus doorzoek je nu dubbel zoveel records. Het aanbod is diverser en toont de rijkdom van de lokale bibliotheekcollecties.

Bibliotheken die enkel de Vlacc willen doorzoeken, kunnen dat nog steeds via de url openvlacc.bibliotheek.be.