Fake nieuws, de leugen voorbij in 3 tips

bib
cc/gc
22/09/21
Deel dit artikel:

Fake news, filter bubble, echokamer … Feit en fictie lopen al te vaak door elkaar op het wereldwijde web. Desinformatie is een uitdaging. De beste manier om die aan te gaan is mensen mediawijs maken en hen de principes van kritisch denken aanleren. 

Ook de coronacrisis bleek een perfecte aanleiding voor een tsunami aan foutieve en gemanipuleerde berichten. Tim Verheyden onderzocht het fenomeen in een pano-aflevering en verzamelde een team van fact-checkers rond zich om zogenaamde waarheden te ontkrachten. Wil je er zelf mee aan de slag in jouw bibliotheek of cultuurhuis? Hier enkele tips.

Edubox Nepnieuws van VRTNU

VRT NWS, Mediawijs, Arteveldehogeschool en imec maakten de EDUbox Nepnieuws. Je kan deze aanraden aan jouw bibliotheek of cultuurhuis of uitlenen aan scholen in je regio. De EDUbox informeert leerlingen uit het secundair onderwijs over nepnieuws en geeft hen tips en tricks. Stap voor stap, met behulp van fiches en opdrachten gekoppeld aan een digitaal luik, leren ze spelenderwijs nepnieuws te ontmaskeren. VRT-journalisten leggen in video's uit hoe ze op de redactie informatie en beeldmateriaal controleren.

Download de EDUbox