Boekenzoeker-inspiratie op je bibwebsites in 1-2-3

12/12/22

“So many books, so little time!” Een goed boek vinden in het overweldigende aanbod is voor leners niet altijd gemakkelijk en dat wist Frank Zappa ook. Gelukkig brengt de release van de bibliotheekwebsites in december nieuwe mogelijkheden om je collectie in de kijker te zetten. Cultuurconnect werkt daarvoor samen met vertrouwde partners zoals Iedereen Leest. Zo help jij je leners om de perfecte match te vinden met een boek uit jouw collectie.

Het is vanaf nu makkelijker dan ooit om de themalijsten te gebruiken die Iedereen Leest maakt voor hun Boekenzoeker-website. Wanneer je een covercarrousel aanmaakt, kan je met een paar kliks bladeren door de lijsten die zij cureren. Zo krijg je snel een kwalitatieve selectie gepresenteerd. Items die je niet in je collectie hebt, worden automatisch weggefilterd uit de lijst.

Carrousels op basis van Boekenzoeker-leeslijsten hebben een aangepaste lay-out, zodat ze meer opvallen en ook de Boekenzoeker-website promoten. Bibliotheek Lommel maakt hier alvast gebruik van en promoot op die manier bijvoorbeeld boeken voor gamers en zogenaamde ‘TikTok-boeken’, inspiratielijsten die Boekenzoeker zelf heeft samengesteld. Bekijk hier het voorbeeld van bibliotheek Lommel.

Voorlopig is nog niet elke leeslijst van Boekenzoeker beschikbaar, maar daar komt binnenkort verandering in. Daarnaast bekijkt Cultuurconnect of er in de toekomst nog meer samenwerkingen mogelijk zijn om bestaande leeslijsten te integreren. Zo kan ook jouw bib nog meer lijsten met 1 klik naar hartenlust gebruiken. 

Hoe voeg je een covercarrousel toe?

Zelf ook carrousels toevoegen aan je bibwebsite, maar je weet niet hoe? Volg de handleiding op het leerplatform.

Eigen bibliotheeklijsten

Vanaf nu kan je ook je eigen bibliotheeklijsten makkelijker toevoegen aan carrousels: ze zijn meteen doorzoekbaar wanneer je een carrousel-widget aanmaakt. De extra opmaakmogelijkheden die beschikbaar zijn bij de Boekenzoeker-carrousel (bannerafbeelding, introtekst, ‘lees meer’- knop) kan je ook inzetten bij je eigen lijsten. Wees wel spaarzaam met deze optie en test de weergave goed. Te veel opvallende carrousels doet het effect teniet.
 

Nieuwe themabeelden in je covercarrousel

Om meteen in de juiste sfeer te komen, kun kan je een carrousel inkleden met themabeelden. Cultuurconnect wil kant-en-klare, kwalitatieve beelden voorzien die je hiervoor kan gebruiken. Welk themabeeld mag zeker niet ontbreken?  Laat het ons weten!


Geef hier je suggesties door

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!
  • 06/12/23
    Een robot die verhalen schrijft aan de computer (afbeelding gemaakt via AI)
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    De artificiële eindejaarstips beoordeeld door onze catalografen

    Onze Open Vlacc-catalografen zetten verschillende AI Chatbots aan het werk. Hun ervaringen en onze leerlessen? Die lees je hier!
  • 14/11/23
    Financiële verrekening IBL
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    Kosten IBL: wie, wat, hoe?

    Hoe verloopt de financiële verrekening van IBL en wie is betrokken?

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheeksysteem Wise

    Een softwaresysteem voor stabiele werkprocessen in de bibliotheek 
  • Vrouw surft op bibliotheekwebsite.
    Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheekwebsites

    Collecties, activiteiten en diensten van de openbare bibliotheek online in de kijker
  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Open Vlacc Catalografie

    Databank met beschrijvingen van materialen voor openbare bibliotheekcollecties