Kosten IBL: wie, wat, hoe?

14/11/23

Met interbibliothecair leenverkeer of IBL kan een lener een boek tegen betaling laten overkomen uit een andere bibliotheek. De lener kan sinds 2022 zelf op de bibliotheekwebsite een IBL-aanvraag plaatsen bij een andere openbare bibliotheek. IBL-aanvragen van of leveringen aan wetenschappelijke instellingen verlopen nog steeds via Impala.

Op deze pagina vind je een overzicht van de financiële verplichtingen die de verschillende soorten IBL met zich meebrengen voor openbare bibliotheken.

Financiële verrekening IBL

IBL kosten voor openbare bibliotheken

 • Aanvragen en leveringen van openbare bibliotheken onderling: In het proefjaar 2022 spraken we af dat alle bibliotheken elkaar 8 euro aanrekenen voor de levering van een exemplaar. In april volgt de jaarlijkse facturatie aan de bibliotheken door Cultuurconnect op basis van de balans in Wise.
 • Aanvragen van openbare bibliotheken aan wetenschappelijke instellingen via Impala: Cultuurconnect betaalt alle transactiekosten. De prijs per transactie bedraagt 1,07 euro. Impala factureert de kost van de aanvraag aan de openbare bibliotheek op basis van het bedrag aangerekend door de wetenschappelijke instelling. Deze kost bedraagt ongeveer 8 euro per aanvraag, maar is vrij te bepalen door de wetenschappelijke instelling.
 • Leveringen van openbare bibliotheken aan wetenschappelijke instellingen via Impala: Impala rekent de kost voor de aanvraag aan aan de wetenschappelijke instelling. Het standaard bedrag is 8 euro per aanvraag, maar als bibliotheek mag je dit bedrag vrij kiezen. Staat de kost niet standaard op 8 euro? Meld dit dan zeker aan Impala.

 

Belangrijk: Impala maakt eveneens een balans op tussen aanvragen en leveringen tussen de openbare bibliotheek en de wetenschappelijke instellingen en werkt met minimum facturen van 12 euro. Bij een lagere kost gedurende het lopende jaar zal Impala standaard 12 euro aanrekenen.

IBL kosten voor Cultuurconnect

 • Datadump: Dit wordt jaarlijks voorzien midden januari bij opmaak van de facturatie. Er worden geen extra maatwerkkosten aangerekend.
 • Aanvragen en leveringen van openbare bibliotheken onderling: Cultuurconnect factureert jaarlijks aan de openbare bibliotheek op basis van de balans in Wise. 
 • Aanvragen van openbare bibliotheken aan wetenschappelijke instellingen via Impala: Cultuurconnect betaalt alle transactiekosten. De prijs per transactie bedraagt 1,07 euro. Dit contract loopt van 2023 tot 2027.
 • Leveringen van openbare bibliotheken aan wetenschappelijke instellingen via Impala: Cultuurconnect komt hier niet in tussen. Als bibliotheek mag je de kost zelf bepalen. Standaard staat het bedrag ingesteld op 8 euro.

Financiële verrekening IBL

Alle informatie over de kosten van IBL in Wise vind je op het leerplatform van Cultuurconnect. 

IBL op het leerplatform

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

 • 05/03/24
  Bibliotheken
  Digitale basisinfrastructuur
  Digitale collecties
  Beleven & inspireren

  Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

  2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!
 • 06/12/23
  Een robot die verhalen schrijft aan de computer (afbeelding gemaakt via AI)
  Bibliotheken
  Digitale basisinfrastructuur

  De artificiële eindejaarstips beoordeeld door onze catalografen

  Onze Open Vlacc-catalografen zetten verschillende AI Chatbots aan het werk. Hun ervaringen en onze leerlessen? Die lees je hier!
 • 14/11/23
  Bijeenkomst nieuwe Productgroep Bibliotheeksysteem
  Bibliotheken
  Digitale basisinfrastructuur

  Welkom, nieuwe Productgroep Bibliotheeksysteem!

  In maart 2023 lanceerden we een oproep om deel uit te maken van de Productgroep Bibliotheeksysteem.

Gerelateerde diensten

 • Bibliotheken
  Basisinfrastructuur

  Bibliotheeksysteem Wise

  Een softwaresysteem voor stabiele werkprocessen in de bibliotheek 
 • Vrouw surft op bibliotheekwebsite.
  Bibliotheken
  Basisinfrastructuur

  Bibliotheekwebsites

  Collecties, activiteiten en diensten van de openbare bibliotheek online in de kijker
 • Bibliotheken
  Basisinfrastructuur

  Open Vlacc Catalografie

  Databank met beschrijvingen van materialen voor openbare bibliotheekcollecties