Nieuwe paginabouwer voor je bibliotheekwebsite

14/09/21

Tussen oktober en februari krijgen alle bibliotheekwebsites een nieuwe paginabouwer in het CMS. Het oude en het nieuwe systeem zullen nog even naast elkaar bestaan. Zo heb je voldoende tijd om je inhoud over te zetten en te leren werken met de nieuwe paginabouwer. Lees hieronder wat er precies verandert en krijg 3 tips over hoe je een webpagina opbouwt.

Wat verandert er?

Geen aparte paginatypes meer

Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen thema-, basis-, en startpagina. Je maakt gewoon pagina's op en duidt aan welke pagina jouw startpagina is. Een pagina op je website kan je flexibel opbouwen. Je kiest uit verschillende inhoudsblokken of widgets. Door te slepen plaats je een widget waar je wil. Zo structureer je een pagina helemaal naar eigen voorkeur. 

De oude start-, thema- en basispagina’s omzetten naar het type ‘pagina’ doe je op je eigen tempo. Aan alle overige inhoudstypes en modules in het CMS en voor de websitebezoeker verandert er niets.  Let op: na de activatie van de builder kan je geen pagina’s meer aanmaken in het oude systeem.

Enkele nieuwigheden bij de widgets

  • dynamische widget met activiteiten, nieuws- en catalogusitems
    Dit is een uitbreiding van het bestaande widget ‘catalogusitem in de kijker’. Hiermee kan je nu ook activiteiten en nieuws communiceren. De statische blokken 'overzicht nieuwsberichten' en 'overzicht activiteiten' verdwijnen.
     
  • de nieuwsbriefbalk verdwijnt
    Wil je een inschrijvingsformulier voor Mailchimp op je website, dan kan je deze zelf embedden. Hierover volgt later meer info via het leerplatform van Cultuurconnect. Je plaatst deze inschrijfmodule eender waar op je (start)pagina. Een Mailchimp-formulier biedt hiervoor een heleboel extra handige functies.
     
  • widgets (de)publiceren
    Op een pagina kan je nu ook widgets onzichtbaar maken zo lang je ze niet nodig hebt.
     
  • widgetbibliotheek
    Alle widgets die later nog van pas kunnen komen, kan je bewaren in een widgetbibliotheek. Bij het opbouwen van een pagina kan je widgets uit deze bibliotheek (her)gebruiken. 

Leren werken met de nieuwe paginabouwer

Bij 69 bibliotheken werd de nieuwe paginabouwer eind september geactiveerd. De andere bibliotheken gaan midden december van start. Beide golven kunnen met vragen terecht op een live vraag-en-antwoordsessie. Je ontvangt tijdig alle info hierover via mail. Op het leerplatform van Cultuurconnect vind je de handleiding en antwoorden op enkele veelgestelde vragen.

3 aandachtspunten bij het bouwen van een webpagina

Met deze aandachtspunten sla je 2 vliegen in 1 klap: ze maken je webteksten leesbaar voor je publiek én ze zijn goed voor SEO. SEO staat voor Search Engine Optimization. Daarmee verbeter je je vindbaarheid via Google.

1. Titels & tussentitels

Denk op voorhand over welke kernwoorden je zeker moet verwerken in je pagina. Baseer je op mogelijke zoektermen: Welke zoekwoorden zou iemand ingeven in een zoekmachine (Google) om de informatie te vinden die jij op je webpagina voorziet? Maak een lijst van een 5-tal zoektermen en verwerk deze in je hoofdtitel en in tussentitels.

Gebruik heldere tussentitels om je tekst te structureren. Wie de tekst scant, weet zo meteen in welke alinea informatie staat die hem/haar interesseert. Zet de belangrijkste info voor je publiek bovenaan. Zet de hoofdtitel in H1 of Kop1, de volgende titel in H2 of Kop2 enzovoort. Op die manier begrijpen de lezer en de Googlebot goed de structuur van je pagina.

2. Kort & krachtig

Op een scherm lees je anders dan op papier. Veel bezoekers zijn gehaast en willen snel vinden wat ze zoeken. Gebruik daarom voornamelijk korte en krachtige zinnen. Gebruik opsommingstekens waar mogelijk. Zet de belangrijkste zin vooraan of achteraan een alinea. Varieer in zinsbouw en schrijf consequent in dezelfde stijl. Maak je pagina niet te lang.

3. Afbeeldingen & witruimte

Wissel tekst af met een relevante afbeelding of foto. Maak alinea’s niet te lang: 3 à 4 regels volstaan. Laat voldoende witruimte. Zo ademt je webpagina, dat leest aangenamer dan een scherm vol tekst. Op zoek naar foto’s? Neem zeker een kijkje in de map met gedeeld beeldmateriaal van Cultuurconnect.

Blijf op de hoogte over updates en ontvang meer tips voor je bibliotheekwebsite via de nieuwsbrief Bibliotheekwebsites.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!
  • 06/12/23
    Een robot die verhalen schrijft aan de computer (afbeelding gemaakt via AI)
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    De artificiële eindejaarstips beoordeeld door onze catalografen

    Onze Open Vlacc-catalografen zetten verschillende AI Chatbots aan het werk. Hun ervaringen en onze leerlessen? Die lees je hier!
  • 14/11/23
    Financiële verrekening IBL
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    Kosten IBL: wie, wat, hoe?

    Hoe verloopt de financiële verrekening van IBL en wie is betrokken?

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheeksysteem Wise

    Een softwaresysteem voor stabiele werkprocessen in de bibliotheek 
  • Vrouw surft op bibliotheekwebsite.
    Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheekwebsites

    Collecties, activiteiten en diensten van de openbare bibliotheek online in de kijker
  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Open Vlacc Catalografie

    Databank met beschrijvingen van materialen voor openbare bibliotheekcollecties