Online inschrijven bij de bib: wat verandert er?

22/05/23

Op 30 mei worden belangrijke wijzigingen aan het online inschrijven en online verlengen van het lidmaatschap uitgerold op alle bibliotheekwebsites. Wat verandert er in fase 2, en hoe kan jouw bib de nieuwe functionaliteiten gebruiken?

Online inschrijven fase 1

De eerste versie van Online inschrijven beperkte zich tot een beperkt aanbod abonnementen. Jouw bib kon slechts 1 abonnement per leeftijdsgroep aanbieden. Bij online verlengen werden dezelfde abonnementen aangeboden, dus leners verlengden altijd naar een van de standaardabonnementen. Dat is vanaf nu verleden tijd.

Online inschrijven fase 2: wat verandert er vanaf 30 mei?

  • Prijsdifferentiatie bij digitale diensten is nu ook mogelijk bij Online inschrijven. Gebruikers kunnen zich inschrijven voor een Plus- of Digitaal abonnement via een keuzescherm. Ze kunnen ook kiezen voor een leerkrachtenabonnement als jouw bib dit aanbiedt. Daarbij is er een koppeling met de databank van Klasse voorzien. Bij het inschrijven en verlengen moeten leerkrachten het nummer van de lerarenkaart ingeven: dit wordt gecheckt op geldigheid bij Klasse.
     
  • Abonnementen binnen/ buiten gemeente worden automatisch toegekend op basis van de postcode.
     
  • Gebruikers kunnen elk type abonnement online verlengen, zelfs “speciale abonnementen” (vrijwilligers, kansentarief, leerkracht in opleiding … ). Ze kunnen hun huidige abonnement verlengen of overstappen naar een ander abonnement. Bij het verlengen van een speciaal abonnement krijgen gebruikers wel een internetblokkade. Ze moeten eerst langs de balie om te verifiëren dat ze recht hebben op dit abonnement, voordat ze kunnen uitlenen aan de zelfuitleen.
     
  • Als jouw bib een volledig digitaal abonnement (063 - Volwassene digitaal) voorziet, valt de internetblokkade bij inschrijven weg.
     
  • Biedt jouw bib online betalen aan? Dan wordt die optie geïntegreerd bij het online (her)inschrijven. Online betalen is nooit verplicht, leners kunnen er ook voor kiezen om later te betalen in de bib zelf. 
     
  • Wanneer leners hun abonnement verlengen, moeten ze aangeven of hun adres nog klopt. Zoniet krijgen ze een internetblokkade en moeten ze nog even langs de balie.
     
  • Bij leners die de site bezoeken in het Frans, zal bij een nieuwe inschrijving de voorkeurstaal Frans in Wise geregistreerd worden.

Wat moet je doen?

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!
  • 06/12/23
    Een robot die verhalen schrijft aan de computer (afbeelding gemaakt via AI)
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    De artificiële eindejaarstips beoordeeld door onze catalografen

    Onze Open Vlacc-catalografen zetten verschillende AI Chatbots aan het werk. Hun ervaringen en onze leerlessen? Die lees je hier!
  • 14/11/23
    Financiële verrekening IBL
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    Kosten IBL: wie, wat, hoe?

    Hoe verloopt de financiële verrekening van IBL en wie is betrokken?

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheeksysteem Wise

    Een softwaresysteem voor stabiele werkprocessen in de bibliotheek 
  • Vrouw surft op bibliotheekwebsite.
    Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheekwebsites

    Collecties, activiteiten en diensten van de openbare bibliotheek online in de kijker
  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Open Vlacc Catalografie

    Databank met beschrijvingen van materialen voor openbare bibliotheekcollecties