Oostende Leest: een hart voor literatuur

Bibliotheken
14/12/23

Naast Antwerpen, Gent, Brugge en Leuven stapt Oostende mee in [Jouw stad] Leest! Lancering plannen we voor 2024, maar de voorbereidingen zijn gestart en we gingen reeds in gesprek met Goedroen Verduyn (Bibliothecaris) en Emma Amourette (Team collectie) van bib Oostende om te polsen naar hun motivatie, hun verwachtingen en de uitdagingen.

Een overkoepelend platform

Goedroen: "Wij als bibliotheek worden een beetje beschouwd als het referentiepunt rond alles wat literatuur betreft. Daarnaast bestaan er heel wat partners in Oostende die bezig zijn met literatuur of een stukje literatuur opnemen in hun programmatie. We kregen van bezoekers vaak vragen over literatuuractiviteiten die wij niet organiseerden, maar ook de vraag van partners om hun aanbod op te nemen in onze communicatie. Er was dus zeker nood aan een overkoepelend platform die alle activiteiten rond literatuur verzamelt. We hopen - zijn er zeker van - dat we door Oostende Leest meer overzicht bieden over het aanbod, van de overlappingen en van de blinde vlekken die er bestaan rond literatuur en dat er een mooie samenwerking ontstaat met de partners."

Goedroen van Bib Oostende
We hopen - zijn er zeker van - dat we door Oostende Leest meer overzicht bieden over het aanbod, van de overlappingen en van de blinde vlekken die er bestaan rond literatuur en dat er een mooie samenwerking ontstaat met de partners.

Leesbevordering voor jong en oud

Goedroen: "Als bibliotheek hebben wij een andere doelgroep dan onze partners. Wij zetten in op leesbevordering vanaf hele jonge leeftijd tot volwassen leeftijd." 

Emma: "Dat gaat over voorleesmomenten voor kleine kinderen, maar evenzeer over leesclubs voor kinderen, jongeren of een specifieke doelgroep." 

Goedroen: "Voor volwassenen bestaan er eveneens leesclubs. Onze partners hebben hun eigen achterban en aanbod. Bijvoorbeeld KAAP organiseert lezingen over non-fictie of andere specifieke thema’s, Theater Aan Zee neemt een stukje literatuur op in hun theaterprogramma en ook De Grote Post heeft een aanbod literatuur. Maar het is allemaal een beetje versnipperd." 

Een hart voor literatuur

Emma: "Er is een heel groot publiek in Oostende dat een hart heeft voor literatuur, zowel lezers als schrijvers. Met een overkoepelend platform hopen we de mensen met liefde voor literatuur samen te brengen." 

Goedroen: "Het lijkt ons een laagdrempelig format. Bij de leesclubs merken we bijvoorbeeld dat er vaak dezelfde mensen op afkomen waardoor dat een gesloten groepje wordt. Met Oostende Leest denken we een breder publiek te bereiken. Van de mensen die deelnemen, vragen we wel een engagement maar het is eerder vrijblijvend. Een leesclub kent vooral een vast format."

Er is een heel groot publiek in Oostende dat een hart heeft voor literatuur, zowel lezers als schrijvers. Met een overkoepelend platform hopen we de mensen met liefde voor literatuur samen te brengen.

Community building

Emma: "We zullen beginnen met alle bestaande initiatieven te bundelen. Naar de toekomst toe hopen we zeker dat er nieuwe initiatieven uit kunnen voortvloeien.  Maar het startpunt is echt het bundelen van het bestaand aanbod en zorgen voor een leescommunity."

Goedroen: "Die eerste levende interactie met het publiek: daar gaan we zeker op inzetten. Community building vinden we belangrijk. Oostende heeft een geschiedenis van creatieve mensen en schrijvers aan te trekken en we merken dat dat terug opkomt. We willen meer in interactie gaan met ons publiek."

Samen sterk

Goedroen: "Ik kijk vooral uit naar die interactie en wat eruit gaat voortvloeien." 

Emma: "En naar de partnerschappen en samenwerkingen die misschien ontstaan." 

Goedroen: "Misschien komen er wel nieuwe samenwerkingsinitiatieven tot stand, want we zijn nog steeds van mening dat je samen sterker staat dan elk alleen op je eiland. Daar zijn we wel benieuwd naar."

Misschien komen er wel nieuwe samenwerkingsinitiatieven tot stand, want we zijn nog steeds van mening dat je samen sterker staat dan elk alleen op je eiland.

Engagement levendig houden

Emma: "Vooral het engagement van de stadslezers en de partners levendig houden, zie ik als een uitdaging. We zijn er allemaal heel enthousiast over en als we het bekendmaken bij het publiek zal er ongetwijfeld grote interesse zijn om stadslezer te worden. Voor ons zal dan de grootste uitdaging zijn om die interesse levendig te houden." 

Goedroen: "Als bibliotheek bieden wij een kleine financiële ondersteuning aan schrijvers die hun boek komen voorstellen. Wij merken dat er een groot aanbod aan schrijvers is die ongetwijfeld betrokken willen worden. Het gaat dus een uitdaging zijn om op het platform aan iedereen evenveel aandacht te besteden en te zorgen dat het voor iedereen een meerwaarde biedt. Hoe we dit gaan doen, moeten we nog eens goed over nadenken. We zijn ons bewust van de uitdaging en hebben dat ook gehoord van de andere lezende steden, maar verwachten in het begin nog niet meteen problemen. De mensen die zich engageren moet je dichtbij houden en appreciëren voor het werk dat ze doen. Het is een digitaal platform, maar er zal ook nood zijn om in levende lijve samen te komen. Een levende community is eveneens belangrijk."

Ervaringen delen

Goedroen: "Onze grootste drijfveer is de samenwerking met de partners. Je moet elkaar niet zien als concurrent, maar je gaat allemaal voor hetzelfde doel en kunt zo elkaar alleen maar versterken. En zeker als bibliotheek willen wij ons publiek niet afschermen, maar willen wij onze ervaring rond leesbevordering delen en hopen wij op onze beurt van andere partners te leren. Ik ben altijd van oordeel dat je samen veel meer kan realiseren dan elk op zich. Wat wij heel belangrijk vinden, is dat we de partners van in het begin mee hebben. De ervaring die andere lezende steden delen, werkt heel aanstekelijk. Die zijn heel enthousiast en wijzelf stonden er niet bij stil wat je er allemaal mee kan doen met het platform. Je weet welke valkuilen er kunnen optreden en ze staan open voor samenwerking tussen alle lezende steden. Dat zorgt voor een extra motivatie om mee te doen."

Oostende Literatuurstad aan zee

Emma: "Misschien dat het platgelegen heeft door de hele Corona epidemie, maar nu krijgen wij veel meer vragen van Oostendse auteurs die hun boek willen promoten. Zowel in de bibliotheek als bij de partners." 

Goedroen: "Vroeger was Oostende de koningin der badsteden en dat werd een beetje beschouwd als vergane glorie. Nu merken wij - ook door verschillende initiatieven van partners, dienst Toerisme en de cultuurdienst die heel hard inzetten op het culturele aspect - dat mensen Oostende opnieuw zien als een inspiratiebron. Daarnaast zijn er steeds meer binnenlandse schrijvers en acteurs die naar Oostende komen, al dan niet met een tweede verblijf hier. De culturele partners zeggen intussen ‘Oostende is misschien niet meer de koningin der badsteden, maar we zijn toch wel opnieuw een prinses aan het worden.’ *lacht*
Het feit dat creatieve mensen hun weg vinden naar Oostende, komt ook door de inbreng van de culturele partners. Het is door dat al die partners inspanningen doen rond literatuur en cultuur dat dat opnieuw aantrekkelijk wordt voor veel mensen. In het meerjarenplan van de stad is daarnaast de ambitie neergeschreven om van Oostende Literatuurstad aan zee te maken."

Het feit dat creatieve mensen hun weg vinden naar Oostende, komt ook door de inbreng van de culturele partners. Het is door dat al die partners inspanningen doen rond literatuur en cultuur dat dit opnieuw aantrekkelijk wordt voor veel mensen.

Leest jouw stad of regio?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van [Jouw stad] Leest voor jouw stad of regio? Koen Vandendriessche (Cultuurconnect) maakt graag tijd voor een vrijblijvend gesprek.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 19/04/24
    Bibliotheken
    Beleven & inspireren

    Lezende steden doen hun boekje(s) open op Vlaanderenleestdag

    Op Vlaanderenleestdag slaan de lezende Steden - Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven - de handen in elkaar en organiseren ze leuke leesactiviteiten. Want samen lezen is nog leuker, toch? Ontdek hieronder wat ze in petto hebben!
  • 28/03/24
    Bibliotheken
    Podiumhuizen
    Beleven & inspireren

    Bert Vermeulen en Eline Swinnen: full speed met de werkgroep Talkpoeder

    Bert (bib Waregem) en Eline (CC Adelberg) experimenteren via de werkgroep met sprekers, onderwerpen, formats, prijszetting ... voor de online talks van Talkpoeder. Zij vertellen hoe het project er kwam.
  • 22/03/24
    Meisje loopt in de bib en kijkt naar een opdrachtenplaatje van Bibster.
    Bibliotheken
    Beleven & inspireren

    Zoektocht Schatten van Vlieg vanaf juni in Bibster

    Organiseert jouw bibliotheek deze zomer een zoektocht voor Schatten van Vlieg? Dan kan dat opnieuw met een kant-en-klaar spel in Bibster Quest.

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Inspireren

    Bieblo

    Dit intuïtieve spel geeft kinderen tussen 8 en 11 leesinspiratie op maat
  • Bibliotheken
    Inspireren

    Mijn Leestipper

    Volwassen leners ontvangen gepersonaliseerde leestips uit je fictiecollectie.
  • Bibliotheken
    Inspireren

    [Jouw stad] Leest

    Digitaal platform voor de leescommunity in jouw stad of regio.