Bert Vermeulen en Eline Swinnen: full speed met de werkgroep Talkpoeder

Bibliotheken
Podiumhuizen
28/03/24

Via het project Talkpoeder neemt Cultuurconnect samen met bibs en podiumhuizen online lezingen en talks onder de loep. Afgelopen zondag was het zover: de aftrap van een reeks van 6 evenementen, met de online talk van psychiater Dirk De Wachter. De pas opgerichte werkgroep loopt over van goesting om dit project vorm te geven. Bert Vermeulen (bib Waregem) en Eline Swinnen (CC De Adelberg, Lommel) experimenteren mee met sprekers, onderwerpen, formats, prijszetting ... Zij vertellen hoe dit project tot stand kwam.

Vanwaar jullie interesse om aan te sluiten bij de werkgroep Talkpoeder?

Bert: "De vraag rond interesse voor online lezingen was gelanceerd naar alle bibliotheken en podiumhuizen. En de bibliothecaris van Waregem vond dat echt iets voor mij. Hij volgde Cultuurconnect ook al een tijdje en doet binnen de bibliotheek ook de planning van de lezingen. De werkgroep rond online lezingen was dus een mooie verlenging van onze werking." 

Eline: "Ook mij werd de vraag gesteld door onze toenmalige directrice. We hebben een vrij ruim vormingsaanbod in het cultuurcentrum, dus het leek een logische stap om deel te nemen. Voor mij was het ook een meerwaarde om zo andere mensen uit de sector te leren kennen." 

De werkgroep Talkpoeder is een mooie verlenging van onze werking. Je hoort waar andere collega's mee bezig zijn en je leert daardoor nieuwe initiatieven kennen. Dan ga je mee in dat enthousiasme.
Bert Vermeulen (bib Waregem)

Zie je nog andere voordelen van zo’n collegagroep?

Bert: Je hoort waar andere collega's mee bezig zijn en je leert daardoor nieuwe initiatieven kennen. Online passeert dat ook wel vaak, maar dat is soms een overload aan informatie. Als je iemand hoort vertellen, die ook persoonlijke context geeft, dat heeft een invloed. Dan ga je mee in dat enthousiasme." 

Eline: "Je krijgt heel andere perspectieven te horen. Bij ons ligt de focus op kunst, filosofie en geschiedenis en het is boeiend om te zien hoe mensen vanuit andere thema’s vertrekken."

Jullie doopten het project Talkpoeder. Hoe verliep dat?

Bert: "Na een vergadering heb ik op de trein richting Waregem een lange lijst aan namen bedacht. We begonnen met maar liefst 50 keuzes. Die plaatsten we op het coöperatieplatform, waarop Cultuurconnect en de werkgroepen, productgroepen en stuurgroepen informatie uitwisselen met elkaar. De andere leden van de werkgroep konden daar vervolgens een stem uitbrengen op hun favoriete optie. Zo kwamen we op een shortlist van 8 namen, waarvan we tijdens een volgende vergadering ‘Talkpoeder’ kozen. 

Dat vond ik verrassend, want Talkpoeder was één van de meest gedurfde voorstellen. Het is iets volledig nieuw en nu we online zijn krijgen we er ook enthousiaste reacties op. Vooral de tagline ‘Stof tot nadenken’ maakt de naam af. Het ging vlot. Ik heb deelgenomen aan andere naamprojecten die maanden aansleepten."

Eline: "Het was leuk dat dit via het coöperatieplatform kon zodat we alles even konden laten bezinken en afstemmen met andere collega’s. Het online stemmen ging ook vlot."
 

Ik denk dat we met Talkpoeder een extra aanbod kunnen bieden voor ons publiek en anderen misschien kunnen aanmoedigen om sneller eens een cultuurhuis binnen te stappen.
Eline Swinnen (CC De Adelberg, Lommel)

Eline: "Ik vind het ook interessant dat bibliotheken en cultuurcentra samenkomen in deze werkgroep. Waar de drempel laag ligt om een bibliotheek binnen te stappen, is dit voor ons een grotere uitdaging. Toch werken we uiteindelijk naar dezelfde doelen toe. Ik denk dat we met Talkpoeder een extra aanbod kunnen bieden voor ons publiek en anderen misschien kunnen aanmoedigen om sneller eens een cultuurhuis binnen te stappen. In Lommel organiseren we ook al enkele lezingen samen met de bib. Het is fijn om elkaar zo te versterken en samen op de actualiteit te kunnen inspelen."

Bert: "Ik vind het ook interessant om die uitwisseling te zien tussen bib en cultuur, al zijn wij dit op lokaal niveau wel al gewend. In Waregem overleggen wij wel vaker met onze collega’s uit het cultuurcentrum, om bv overlapping in onze programmatie te vermijden."

Hoe zie je de toekomst van de werkgroep?

Eline: "Ik vind het fijn om een connectie te hebben met mensen uit de sector. Deze werkgroep biedt ons ook de mogelijkheid om te experimenteren en met andere formats te werken, wat als cultuurhuis niet altijd mogelijk is." 

Bert: "Voor ons gaat het er meestal ook vrij klassiek aan toe tijdens een lezing. De spreker is anderhalf uur aan het woord, er is een korte Q&A, misschien wordt er nog een boek gesigneerd maar dat is het zo wel wat. Volgens mij zijn er meer mogelijkheden en de werkgroep geeft ons de kans om andere formats uit te werken en samen met collega’s na te denken." 

Ik vind het fijn om een connectie te hebben met mensen uit de sector. En de werkgroep biedt ons de mogelijkheid om te experimenteren en met andere formats te werken, wat als cultuurhuis niet altijd evident is.
Eline Swinnen (CC De Adelberg, Lommel)

Zin om mee te doen?

Heb je zin om deel te nemen aan Talkpoeder en aan onze werkgroep en zo van nabij de experimenten te volgen? Organiseert jouw huis lezingen, talks of literaire voorstellingen en heb je interesse om ze ook online aan te bieden? Geef een seintje aan kristof.vandenbranden@cultuurconnect.be

Lees meer over Talkpoeder

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

 • 22/03/24
  Meisje loopt in de bib en kijkt naar een opdrachtenplaatje van Bibster.
  Bibliotheken
  Beleven & inspireren

  Zoektocht Schatten van Vlieg vanaf juni in Bibster

  Organiseert jouw bibliotheek deze zomer een zoektocht voor Schatten van Vlieg? Dan kan dat opnieuw met een kant-en-klaar spel in Bibster Quest.
 • 05/03/24
  Bibliotheken
  Digitale basisinfrastructuur
  Digitale collecties
  Beleven & inspireren

  Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

  2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!
 • 07/02/24
  Bibliotheken
  Beleven & inspireren

  Een frisse wind voor Bibster

  Zoals eerder aangekondigd is Cultuurconnect samen met Mediaraven en de Aanstokerij volop bezig met een grondige update van Bibster. Bibster krijgt een inclusief spelconcept voor gebruik binnen het jeugdwerk. We sommen de belangrijkste vernieuwingen graag voor jullie op.

Gerelateerde diensten

 • Bibliotheken
  Inspireren

  Bieblo

  Dit intuïtieve spel geeft kinderen tussen 8 en 11 leesinspiratie op maat
 • Bibliotheken
  Inspireren

  Mijn Leestipper

  Volwassen leners ontvangen gepersonaliseerde leestips uit je fictiecollectie.
 • Bibliotheken
  Inspireren

  [Jouw stad] Leest

  Digitaal platform voor de leescommunity in jouw stad of regio.