Pilootproject 'Filmstreaming via de bib'

Bibliotheken
20/04/22

De digitalisering heeft impact op hoe we cultuur beleven, hoe we lezen, muziek beluisteren en films bekijken. Mensen kijken steeds meer films via streamingdiensten, ten nadele van de dvd, die aan belang verliest en waarvan er steeds minder worden uitgegeven. Steeds minder mensen hebben een dvd-speler in huis. Ook voor de audiovisuele collectie van de bibliotheek is eenzelfde scharniermoment ingezet. Samen met de werkgroep Filmstreaming gaan we op onderzoek uit!

Waarom films streamen via de bib?

Met een platform voor filmstreaming verrijk je je collectie met titels die niet langer op dvd verschijnen. Je kan zelfs een deel van het fysieke aanbod vervangen. Zo’n platform is bedoeld als verbreding of verdieping van het aanbod, niet als vervanging van de volledige dvd-collectie. Het aanbod is een mooie extra voor leners die al dvd’s lenen bij de bib, maar spreekt ook nieuwe klanten aan (net zoals de e-boekendienst). Denk aan mensen zonder dvd-speler, filmliefhebbers die zich niet kunnen verplaatsen naar de bib of wie een film zoekt die niet op dvd werd uitgegeven.

Pilootproject

In 2018 startte een pilootproject rond filmstreaming via de bib in samenwerking met leverancier Dalton. Na de evaluatie begin 2020 werd beslist het project niet op te schalen. Toch liet het idee de werkgroep Filmstreaming niet los. In 2021 werd de werkgroep uitgebreid voor een vervolgtraject. Verder bouwend op eerdere ervaringen onderzoekt de werkgroep momenteel wat een haalbaar businessmodel is voor een filmstreamingdienst van de bibliotheek en wat een geschikt aanbod kan zijn.

Werkgroep Filmstreaming

De werkgroep Filmstreaming bestaat uit 20 diverse bibliotheken in een evenwichtige mix tussen grote en kleinere. De bibliotheken hebben uiteenlopende verwachtingen en wensen. Sommige bibliotheken zoeken een filmstreamingaanbod met een prijs per inwoner, anderen dan weer een aanbod met een prijs per gebruiker. In de werkgroep willen sommige bibliotheken 1 streamingplatform, anderen denken meerdere streamingplatformen te combineren. De ene wil een groot aantal vaste titels in het aanbod, de ander gelooft in een gecureerd aanbod dat geregeld wijzigt en waarrond je activiteiten kan organiseren.

De diversiteit van verwachtingen en wensen binnen de werkgroep vormt de kern van het vervolgtraject. De aanbesteding geeft ruimte aan grote en kleinere spelers om een aanbod samen te stellen voor een publiek van openbare bibliotheken. 2 jaar lang testen de bibliotheken en Cultuurconnect welk aanbod werkt en welk businessmodel haalbaar is op lange termijn voor bibliotheken en leveranciers van streamingplatformen.

Timing

Eind januari 2022 besliste de werkgroep met welke partners de pilootbibliotheken samenwerken voor een periode van 2 jaar. Tijdens die periode evalueren we:

  • het gebruik
  • de impact op de uitleencijfers van de fysieke dvd-collectie
  • de impact van communicatie & marketing en omkaderende activiteiten
  • de verschillende tussen de verschillende platformen en bibliotheken 
  • de betalingsbereidheid bij eindgebruikers

Het project kreeg de naam Cinébib. Is de piloot succesvol? Dan schalen we op naar de hele sector en start de zoektocht naar 1 of meerdere platformen waarop ook jouw bibliotheek kan intekenen. Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief Connected.

 

Dit artikel verscheen ook in het jaarlijkse magazine van Cultuurconnect.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 19/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Cinébib filmstreaming: game over of stream on?

    Na meer dan een jaar streamen, is er voldoende data beschikbaar om Cinébib te evalueren. De werkgroep is alvast enthousiast en wil graag verder streamen.
  • 15/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Communicatiemateriaal voor Dag van de Persvrijheid op 3 mei

    Woensdag 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. Communiceert jouw bibliotheek mee op deze belangrijke dag?
  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Digitale kranten & tijdschriften

    Digitale kranten en magazines voor bibleden, scholen en educatieve partners
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Interactieve kinderboeken (Fundels)

    Interactieve prenten- en AVI-boeken met animatiefilmpjes en educatieve spelletjes
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    E-boekenplatform cloudLibrary

    Leners lenen en lezen digitaal boeken via de bib