Van digitale communicatie naar digitale beleving

Bibliotheken
Podiumhuizen
09/06/23

Digital storytelling wordt in de huidige wereld steeds belangrijker, zeker in de nasleep van corona. In deze blogpost bespreken we enkele tips van experts op het gebied van digital storytelling en succesvolle toepassingen van digitale technologie in verschillende sectoren. We deden voor dit artikel beroep op ChatGPT, bij wijze van experiment.

Door: Vincent van Beek (Diva), Jan Dewispelaere (Muziektheater Transparant), Dieter Wijffels (LINC), Anne Ceulebrouck (Circuscentrum) 

Output ChatGPT

Hierbij de output op basis van het programma van de module "Extern aanbod" uit de Opleiding Digitaal leiderschap in de cultuursector.

Pieter Blomme, die het postgraduaat Digital Storytelling leidt aan KASK, geeft inzicht in de belangrijkste lessen die we kunnen leren van het digitale aanbod tijdens de pandemie. Naarmate de wereld verschuift naar virtuele evenementen en ervaringen, werd het duidelijk dat er behoefte is aan meer boeiende en interactieve digitale content. Dit heeft geleid tot een focus op het creëren van meeslepende ervaringen en extended reality (XR), die gebruikers kunnen transporteren naar verschillende omgevingen en hen voorzien van een unieke digitale ervaring.

Jelle Demanet, een neurowetenschapper die het HITlab leidt aan Hogeschool West-Vlaanderen, richt zich op het gebruik van XR om interessante digitale ervaringen te creëren voor consumenten. Door concrete voorbeelden te geven van succesvolle toepassingen van XR biedt hij een frisse kijk op de cultuur van morgen. Het is duidelijk dat XR het potentieel heeft om de manier waarop we de wereld ervaren te revolutioneren, en de impact ervan zal de komende jaren blijven groeien.

Een praktisch voorbeeld van de toepassing van digitale technologie in het onderwijs is het geval van JEF. In het voorjaar van 2021 heeft JEF onderzoek gedaan naar hoe leerkrachten film gebruiken en wat hun behoeften zijn op het gebied van filmeducatie. Op basis van deze nieuwe inzichten streeft JEF ernaar om een duurzaam online leerplatform te creëren waarmee leerkrachten op een gebruiksvriendelijke en toegankelijke manier film en nieuwe media kunnen gebruiken om hun lespraktijk te verbeteren.

Een ander praktisch voorbeeld is het geval van Voem, die tijdens de lockdown hun eigen Metaverse "DiverzCity" hebben gebouwd om hun dagelijkse activiteiten voort te zetten. Deze virtuele wereld biedt veel voordelen voor organisaties, en het geval van Voem laat zien hoe andere organisaties aan de slag kunnen met platforms zoals Gather om hun eigen Metaverse-omgevingen te creëren.

Over het algemeen heeft de pandemie de behoefte aan boeiende en interactieve digitale content versneld, en de hierboven genoemde voorbeelden illustreren hoe organisaties en individuen zich aanpassen aan deze nieuwe realiteit. Naarmate de wereld verder beweegt naar een meer digitale toekomst, is het essentieel dat we blijven zoeken naar nieuwe manieren om meeslepende ervaringen te creëren die gebruikers boeien en hen unieke en betekenisvolle ervaringen bieden.
 

Chat GPT kon alles, behalve de titel van deze blog verzinnen.

Chat GPT kon zelfs een gedicht schrijven.

Digital storytelling in coronatijd,
Key-learnings voor een nieuwe realiteit.
Pieter Blomme deelt zijn wijsheid,
En inspireert met zijn helderheid.

Jelle Demanet, neurowetenschapper,
Laat ons zien hoe digitale beleving kan duren,
Met XR en concrete voorbeelden,
Zien we de toekomst met open beelden.

JEF en Voem, beide met een praktijkcase,
Laten ons zien hoe het anders kan,
Een duurzaam online leerplatform voor de klas,
En een eigen Metaverse voor de dagelijkse gang van zaken.

Digitale innovatie in deze tijden,
Geeft ons kansen om te groeien en te verblijden,
Laat ons leren van deze bijzondere tijd,
En samen bouwen aan een mooie digitale werkelijkheid.
 

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

 • 17/08/23
  Wandelkaart [Jouw stad] Leest Alta Via Boekhandelwandelplan Antwerpen Leuven Brugge Gent
  Bibliotheken
  Beleven & inspireren

  Op leesavontuur met het Boekhandel-Wandelplan van [Jouw stad] Leest

  Cultuurconnect, reisboekhandel Alta Via en leescommunity's Antwerpen Leest, Brugge Leest, Gent Leest en Leuven Leest sloegen de handen in elkaar. Het resultaat: een wandelplan dat boekhandels en literaire hotspots met elkaar verbindt.
 • 12/06/23
  Bibliotheken
  Beleven & inspireren

  Nieuwe spelmodus voor Bibster in de maak

  Bibster krijgt extra middelen voor een nieuwe spelmodus voor jongeren vanaf 12 jaar. Daarnaast staat ook een grondige technische en grafische vernieuwing op de planning.
 • 07/06/23
  Meisje loopt in de bib en kijkt naar een opdrachtenplaatje van Bibster.
  Bibliotheken
  Beleven & inspireren

  Zoektocht Schatten van Vlieg staat klaar in Bibster

  Organiseert jouw bibliotheek deze zomer een zoektocht voor Schatten van Vlieg? Dan kan dat voor het derde jaar op rij met een kant-en-klaar spel in Bibster Quest.

Gerelateerde diensten

 • Bibliotheken
  Inspireren

  Bieblo

  Dit intuïtieve spel geeft kinderen tussen 8 en 11 leesinspiratie op maat
 • Bibliotheken
  Inspireren

  Mijn Leestipper

  Volwassen leners ontvangen gepersonaliseerde leestips uit je fictiecollectie.
 • Bibliotheken
  Inspireren

  [Jouw stad] Leest

  Digitaal platform voor de leescommunity in jouw stad of regio.