Voor De Show voor kleuters

Podiumhuizen
Beleven & inspireren

Met het digitale theaterspel Voor De Show voor de drie graden van het lager onderwijs maken leerkrachten hun leerlingen warm voor de schoolvoorstelling(en) in het cultuurcentrum. Sinds dit schooljaar is Voor De Show toegankelijk voor het buitengewoon onderwijs. Samen met de Productgroep Voor De Show willen we de tool nog verder innoveren en verbeteren, en ook speelbaar maken voor het kleuteronderwijs. Want cultuureducatie kan je zeker al bij onze jongste cultuurvriendjes starten!

Het spelplatform vind je op www.voordeshow.be. Voor De Show wordt aangeboden door 61 podiumhuizen (43 Vlaamse en 18 Brusselse huizen) en meer dan 960 scholen in het lager en buitengewoon (lager en 1e graad secundair) onderwijs gaan met de tool aan de slag.

We startten dit innovatietraject met een bevraging bij de deelnemende cultuurhuizen. Uit de resultaten concluderen we dat een verbreding voor het kleuteronderwijs op dit moment de meeste mogelijkheden en grootste meerwaarde biedt. 52,2% van de cultuurhuizen koos voor een uitbreiding naar het kleuteronderwijs, met 26,1% kwam het secundair onderwijs op een tweede plaats en het jeugdfilm-aanbod kwam als derde keuze (8,7%) uit de bus. Daarnaast leren we dat een uitbreiding voor het kleuteronderwijs het relevantste is voor Voor De Show, het spelformat (360°-omgeving en gids Theo) is voor deze doelgroep het makkelijkste toepasbaar en aanpasbaar.

Samen op zoek naar oplossingen

Samen met een expertgroep (programmatoren, makers kleutervoorstellingen, experten in cultuureducatie en kleuterleerkrachten) gaan we op zoek naar oplossingen. Welke noden zien we bij kleuters en hun leerkrachten? Welke aanpassingen zijn nodig om het spel speelbaar te maken voor de allerkleinsten? Welke inhoud en spelmethodieken zien we voor kleuters? Welke grafische en technische functionaliteiten zijn er nodig? 

📣 Oproep werkgroep Voor De Show voor kleuters

We gaan hier dit schooljaar verder mee aan de slag! We checken welke spelonderdelen we in een kleuterjasje steken en wat we inhoudelijk zullen aanpassen, op maat van onze kleinste cultuurvriendjes. We komen dit voorjaar 1 of 2 keer samen met een groepje van schoolprogrammatoren en kleuterleerkrachten om de aanpassingen voor te stellen en uit te proberen.

Heb jij ook goesting of ken je een kleuterjuf die mee op de kar wil springen?

Graag een seintje aan Leen!

Heb je vragen of graag meer informatie?

Cultuurconnect_Leen Dewinter
Leen De Winter
Productmanager digitale cultuurbeleving