2 jaar e-boeken in cijfers

Bibliotheken
29/11/22

Hiep, hiep, hoera! Op 17 september blies de e-boekendienst twee kaarsjes uit. Maar liefst 217 bibliotheken in Vlaanderen en Brussel gebruiken het e-boekenplatform cloudLibrary inmiddels om e-boeken aan hun leners aan te bieden. Hoe evolueerde deze dienst het voorbije jaar?

56000
unieke gebruikers
760000
uitleningen
175000
reservaties

Enkele cijfers op een rij

 • Met een collectie van ruim 13.500 titels en 56.000 unieke gebruikers is de e-boekendienst twee jaar na de lancering goed uit de startblokken geschoten.
 • De collectie groeide het afgelopen jaar met 35% of ruim 3.500 titels en het aantal gebruikers steeg met maar liefst 40%.
 • Tien extra bibliotheken tekenden in om e-boeken aan te bieden.
 • In totaal werden reeds 760.000 e-boeken uitgeleend.
 • Vooral tijdens de zomer bewezen e-boeken hun dienst. Juli was een topmaand: ruim 13.500 leners trotseerden de zomerse hitte met een e-boek.
gebruikers per maand

Collectie

De collectie bevat meer dan 13.000 Nederlandstalige en Engelstalige e-boeken voor volwassenen. Daar werden het afgelopen jaar ook Oekraïense, Russische en Spaanse titels aan toegevoegd. Cultuurconnect onderzoekt of de collectie nog uitgebreid kan worden met andere courante talen, zoals Frans, Duits, Arabisch of Turks, maar ook met kleinere talen, zoals Bulgaars of Pools. Het team collectievormers bekijkt momenteel welke titels al beschikbaar zijn en is in gesprek met Bibliotheca en Standaard Boekhandel om extra titels toe te voegen. 

Dit waren de populairste titels van het afgelopen jaar:

4 projecten rond digitaal lezen op de plank

1. E-boeken en de Leesjury

De Leesjury zorgt elk jaar voor een piek in de vraag naar de geselecteerde titels. Samen met 6 bibliotheken onderzochten we of jongeren ook leesplezier beleven aan de digitale versie van de Leesjury-titels. Zo moet de bib minder fysieke exemplaren aankopen en kunnen nog meer jonge lezers deelnemen aan Leesjury-groepen. Bibliotheken konden inspiratie opdoen over e-boeken en de Leesjury tijdens een workshop op de infodag van Iedereen Leest in september 2022.

3. E-boeken in de kijker zetten

De zichtbaarheid van de e-boekendienst ligt vooral in handen van de deelnemende bibliotheken. Cultuurconnect zette al enkele campagnes op om de zichtbaarheid mee te verhogen, zoals de promotiecampagne in verschillende NMBS-stations in juli en november 2022. We blijven onderzoeken hoe we bibliotheken nog meer kunnen ondersteunen bij de marketing van diensten. Ideeën, vragen of feedback hierover zijn steeds welkom.
 

4. E-boeken en senioren

In 2022 ging Odile 2.0 van start, een praktijkonderzoek naar e-boeken en ouderen. Steeds meer ouderen gebruiken namelijk het internet via tablet, smartphone of computer en hebben een actief lidmaatschap bij de bib. Een belangrijke potentiële doelgroep voor de digitale collecties dus, al zijn er ook drempels. Hoe bereik je deze senioren en mensen die senioren begeleiden? 

Cultuurconnect richtte een werkgroep op samen met 9 bibliotheken en met 2 partners: LINC, dat inzet op workshops en trajecten rond leesplezier en mediawijsheid, en Digital Aging, een onderzoeksproject aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen. Het onderzoek zit momenteel in de laatste fase en loopt nog door tot 2023. We houden je graag op de hoogte!

E-boeken in jouw bib

Wil je graag aansluiten en jouw fysieke collectie aanvullen met meer dan 13.500 digitale titels?

Lees meer en teken in 

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

 • 05/03/24
  Bibliotheken
  Digitale basisinfrastructuur
  Digitale collecties
  Beleven & inspireren

  Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

  2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!
 • 30/01/24
  Bibliotheken
  Digitale collecties

  Fris promotiemateriaal voor de lente

  De sneeuw is nog maar net gesmolten en we denken al aan de lente. En aan je communicatieplanning. Gebruik het promotiemateriaal voor de lente om de interactieve kinderboeken in de kijker te zetten. 
 • 22/01/24
  Bibliotheken
  Digitale collecties
  Beleven & inspireren

  E-boeken in Mijn Leestipper

  In 2023 werkten we aan een uitbreiding van het aanbod in Mijn Leestipper: het toevoegen van leestips voor e-boeken.

Gerelateerde diensten

 • Bibliotheken
  Digitale collecties

  Digitale kranten & tijdschriften

  Digitale kranten en magazines voor bibleden, scholen en educatieve partners
 • Bibliotheken
  Digitale collecties

  Interactieve kinderboeken (Fundels)

  Interactieve prenten- en AVI-boeken met animatiefilmpjes en educatieve spelletjes
 • Bibliotheken
  Digitale collecties

  E-boekenplatform cloudLibrary

  Leners lenen en lezen digitaal boeken via de bib