Dit was Café connect futuur

Heerlijk was het om het cultuurseizoen af te sluiten en de zomer af te trappen op onze jaarlijkse bijeenkomst: Café connect futuur! 150 cultuurcollega’s ontmoetten elkaar op 16 juni in CC Mechelen voor een dag vol inspiratie, verbinding en innovatie. Op het programma: heel wat uitwisseling, inspiratiesessies en cultuurhuizen aan het woord. Geniet mee van een terugblik in woord en beeld. 

Starten met een gedeeld ticketingsysteem

Dit jaar implementeren 3 clusters van podiumhuizen een nieuw gedeeld ticketingsysteem binnen het pilootproject Digitaal Podium. Na een toelichting door Cultuurconnect over het pilootproject, maakten Bea Vansteelandt (Beleidscoordinator bovenlokale cultuur regio Zender) en Caro Renckens (Stafmedewerker ondersteuning gemeenschapscentra van vzw de Rand) de meerwaarde van dit ticketingsysteem concreet. Vanuit het perspectief van de klant betekent dit ticketingsysteem een hele verbetering door het gemakkelijke bestel- en betalingsproces, ook voor regio-abonnementen en samenverkoop. Er was al veel samenwerking in de regio, maar die botste vaak op technische problemen die nu wegvallen. Doordat àlle huizen zijn ingestapt, kan de samenwerking nu optimaal verlopen, ook voor de kleinere huizen voor wie de financiële drempel anders te groot was. In De Rand wordt uitgekeken naar de marketingmogelijkheden die het ticketingsysteem biedt om gerichtere communicatie te voeren naar het cultuurpubliek. Regio Zender zet momenteel het gezamenlijk familieaanbod "Kinderstreken" in de steigers voor de promotie  op een projectwebsite mét gebruiksvriendelijke geïntegreerde ticketing. Meer daarover dit najaar!

Maakt de bril het verschil?

Virtual Reality maakt stilaan zijn intrede in podiumvoorstellingen. Wat voegt VR toe aan een voorstelling en hoe reageert het publiek? Animator Joren Vandenbroucke en operazangeres Annelies Van Hijfte brengen VR in een huiskamersetting met ‘3 geraniums op een vensterbank’. Ook Robbert&Frank Frank&Robbert gebruiken VR in hun participatieve ‘Table Dialogues’ voorstellingen. VR lijkt voor velen een individualistische ervaring die je in je eigen wereld houdt, terwijl deze makers VR net gebruiken om connecties te creëren tussen de deelnemers aan de voorstelling. Zij reageren heel enthousiast op dit nieuwe format. Het publiek praat hierdoor met elkaar tijdens en na de voorstelling, zowel senioren als jongeren. Je hebt ook geen digitale vaardigheden nodig om hier volop van te genieten.

Zulke nieuwe vormen van podiumvoorstellingen vragen wel nieuwe formats, omdat ze vaak kort zijn en in kleine kring plaatsvinden. Hierdoor passen ze goed in een festivalformule.

Festivaliseer

Tijdens ‘festivaliseer’ passeerden drie verschillende voorbeelden van huizen uit het netwerk van cult! die stuk voor stuk aan de slag gingen in huis met een festival. Aan het woord waren Maaike Vanderhaegen van CC Aarschot met het Boze Wolf Festival, een figurentheaterfestival in samenwerking met 6 andere cultuurhuizen, Pascal Lervant van De Grote Post die kwam vertellen over KIEM-festival, een jaarlijks festival waar het werk van de residenten wordt getoond, en Jan Ieven van GC De Wildeman in Herent die het Busker Festival kwam toelichten, een muzikale wandeling doorheen het cultuurhuis. Een rode draad tussen de drie voorbeelden is samenwerking: of het nu met cultuurhuizen in je regio, artiesten in je huis of een samenwerking met een muziekorganisatie als Rootstown (voor het Busker Festival) is. Inzetten op niet voor de hand liggende locaties en terugplooien op de essentie: daarmee kan je het verschil maken met je festival.

Druk je digitale stempel op de verkiezingen

Cultuurconnect ontwikkelde samen met een denktank van cultuur- en gemeenschapscentra en kunstenorganisaties een toekomstvisie voor podiumhuizen en digitale cultuurbeleving. Maar hoe overtuig je de lokale politiek om mee te gaan in deze visie voor jóuw cultuurhuis? Carlo Vuijlsteke van Idea Consult gaf enkele nuttige tips waarmee we in groep verder brainstormden:

  • Stap 1: vertaal de visie en rollen naar jouw context. Benoem concrete kansen voor je huis en voor het lokale beleid. Verzamel relevante cijfers, spraakmakende activiteiten en verhalen.
  • Stap 2: verken met welke partners je hierin kan samenwerken. Zowel inhoudelijk als qua aanpak, en zowel op gemeentelijk/stedelijk niveau als op regionaal of Vlaams niveau. 
  • Stap 3: identificeer heldere en relevante beleidsprioriteiten. Hoe kaderen kansen en uitdagingen in het bredere beleid van de gemeente?
  • Stap 4: hou je prioriteiten op de (beleids)agenda, doe dat beknopt en bevattelijk, schakel je netwerk in of bouw het verder uit en bedenk originele acties. 

The Fifth Wall. De gedurfde digitale keuze van HAU4 in Berlijn

Annemie Vanackere is sinds 2012 directrice van het Berlijnse Hebbel am Ufer, kortweg HAU. Het podiumhuis heeft drie zalen en 1 digitaal podium: HAU4. “Conceptueel staat dit voor alles wat met het digitale te maken heeft. Het is ook een manier om andere culturen in onze kosmos binnen te halen, zoals de gaming cultuur. We wilden geen voorstellingen capteren en streamen, maar een nieuwe kunsttaal ontwikkelen.” Er is een sterke vorm van inclusiviteit in de programmering van HAU4. Digitale tools worden nu vooral gebouwd door witte Amerikaanse mannen en dat bepaalt de vorm van die tools en het versterkt de machtsverhoudingen. “We omarmen het digitaal feminisme: we willen ruimtes creëren die voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom werken we ook met kunstenaars die een handicap hebben of om andere redenen aan huis gekluisterd zijn: voor hen betekent technologie echt een meerwaarde.”

Locatie, locatie, locatie

‘Locatie, locatie, locatie’ zette de verschillende manieren om uit je huis te treden en in connectie te staan met je lokale context in de kijker. Drie cultuurhuizen vertelden hoe zij een locatiewerking of locatieproject hebben aangepakt. Aan het woord waren Jan Leconte van CC De Ververij in Ronse die alles kwam vertellen over The Hidden Side of Lace, een kunstenparcours op historische locaties in Ronse met ‘kant’ als focus, Pol Vervaeke van GC Ten Noey in Sint-Joost-ten-Node over Cantine Josée, een ontmoetingsplek voor verbinding en ideeën in de buurt, en Dominique Mondelaers over hun concept All you can Jazz in CC Lier met jazz op tien locaties in de binnenstad. Een locatie inrichten voor je activiteit vergt voldoende praktische afstemming: van verzekeringen op kunstwerken tot lokale partners en historische sites mee in zee trekken. Bovendien mag er gerust een hoekje af zijn, zeker als je een ontmoetingsplek wil zijn voor de buurt. Het loont ook om voldoende connectie te maken met je lokale geschiedenis: in Ronse maken ze de connectie met de textielgeschiedenis en voor Lier is Jazz dan weer onlosmakelijk verbonden met hun stad. 

Klaar voor het publiek van de toekomst?

Waarom zet je als podiumhuis je publiek centraal en is datagedreven werken daarin belangrijk? In de afsluitende keynote nam Linda Thoen van DEN (Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie Nederland) ons mee naar de urgentie én de kansen van digitale transformatie. Niet meer weg te denken uit onze maatschappij, is het een blijvend verhaal. Maar per generatie is er wel een groot verschil in hoe je met het digitale omgaat.

GEN Z is de eerste generatie die geen wereld meer kent zonder internet. Over 20 jaar is GEN Z het hart van ons cultuurpubliek, en ze zijn met een stuk minder dan de 50-plussers, het doorsnee cultuurpubliek van vandaag. Het is de snelst groeiende consumentengroep met een heel andere behoefte en ze delen graag alles en nog wat. Probeer je datagedreven voor te bereiden en succesvol om te gaan met je data: start klein, werk met 1 of 2 doelgroepen, doe een aantal dingen goed en pak het iteratief aan, ga na hoe het je vooruit kan helpen. Het is een kans om te leren over wie je bezoeker is in je zaal.

Presentaties en foto's

Livestreamaanbod 2023-24

In seizoen 23-24 kies je uit 3 mooie voorstellingen om te livestreamen naar een publiek in (woon)zorgcentra, ziekenhuizen en andere zorgcentra (voor mensen met een beperking). Bereik kwetsbare, soms wat vergeten, doelgroepen en ontdek nieuwe partnerschappen die maatschappelijk relevant zijn. In samenwerking met verschillende cultuurpartners stomen we een interactief programma voor je klaar. Warme reacties verzekerd!

Livestream mee

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 25/04/24
    Podiumhuizen
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    [Vacature] Teamcoach Podium

    Heb jij een passie voor wat nieuwe technologie podiumhuizen te bieden heeft? Ben je een kei in positieve energie mobiliseren? Dan ben jij misschien de gedreven teamcoach die we zoeken!
  • 25/03/24
    Podiumhuizen
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: wat betekenden onze diensten voor jouw podiumhuis in 2023?

    De Cultuurconnect-diensten voor podiumhuizen in 2023 in cijfers.
  • 18/03/24
    Podiumhuizen
    Digitale basisinfrastructuur

    Digitaal Podium: bevraging 2de fase evaluatieonderzoek

    In een tweede fase (nog tot 9 april) bevraagt het onderzoeksbureau iO of het gedeeld ticketingsysteem van Digitaal Podium voldoet aan de behoeften van een bredere doelgroep van podiumhuizen.

Gerelateerde diensten

  • Podiumhuizen
    Basisinfrastructuur

    Digitaal Podium

    Piloottraject digitale basisinfrastructuur voor kunst- en cultuurhuizen.