Enkele learnings vanop Café Connect Futuur over innovatie in cultuur

beleid
cc/gc
12
21/06/21
Deel dit artikel:

Deze zomer wordt er één vol cultuur, eindelijk! Met Café Connect Futuur keken we terug op een periode van veerkracht, creativiteit en innovatieve ideeën. We vertoefden in het gezelschap van transformatiestrateeg Jo Caudron en meer dan 140 cultuurcollega's. Het Brusselse duo Jens Bouttery en Lennart Heyndels van Hi Hawaii zorgden voor de muzikale sfeer. Hun debuutalbum The list verscheen eerder dit jaar.

We vroegen ons collectief als cultuursector af hoe we meer witruimte kunnen laten in het programma voor experiment en innovatie. Het is belangrijk om te investeren in sterke lokale netwerken en perspectieven van buitenstaanders toe te laten in de nieuwe complexiteit van digitale en fysieke cultuurformats.

3 innovatieve trends in de cultuursector

We onthouden enkele trends in de cultuursector:

1. Online programmatie 

Verschillende cultuurhuizen hebben een stevig online programma uitgebouwd. De programmatie- en communicatieteams werden bedreven in het bedenken van online artistieke content.

2. Interactieve online gemeenschapsvorming

Cultuurhuizen organiseerden workshops met lokale makers. Ze vonden telkens een leuke invalshoek om het publiek te betrekken bij hun activiteiten.

3. Creatieve samenwerkingen met artiesten 

Het afgelopen seizoen zagen we ook nauwe samenwerkingen ontstaan tussen cultuurhuizen, artiesten, muzikanten en theatermakers. Het cultuurhuis treedt steeds vaker op als facilitator van artiesten om voorstellingen te creëren door te helpen met materiaal, ruimte, mankracht, expertise en ook buurtbewoners actief te betrekken. 

Livestream je mee naar een minder mobiel publiek?

We maakten het nieuwe livestreamaanbod vandaag in primeur bekend. Livestream jij mee naar woonzorgcentra, ziekenhuizen en andere zorginstellingen in jouw regio het komende seizoen? Check het aanbod en maak je keuze! 

Een nieuw seizoen, een nieuw theaterspel!

Ein-de-lijk komt er weer een schooljaar aan zonder mondmaskers en mét schoolvoorstellingen in het cultuurhuis. Met theaterspel Voor De Show bereiden klassen lager onderwijs zich op een speelse en interactieve manier voor op hun bezoek aan het cultuurhuis en de voorstelling. Klaar voor de show?

Pilootproject Digitaal Podium van start

Pilootproject Digitaal Podium gaat de komende maanden op zoek naar een kwaliteitsvolle digitale basisinfrastructuur op maat van 2 pilootgroepen kunst- en cultuurhuizen: regio Zuidwest en stad Gent. De groepen lopen een parallel traject van aanbesteding tot implementatie. Maak hieronder kennis met de pilootgroepen.
 

Haalt jouw cultuurhuis binnenkort digitale kunst in huis?

Het experiment Art@Home onderzoekt of er muziek zit in een distributieplatform voor kunst gemaakt voor het digitale medium. Het gaat dan niet om livestreaming of captaties van fysieke voorstellingen maar om artistiek werk speciaal ontwikkeld voor digitale media. Een duurzaam betalend aanbod gecureerd door je cultuurcentrum voor een eindpubliek. Interactie met en tussen het publiek en het cultuurhuis staat centraal. Deze zomer doen we een content-hackathon over mogelijke artistieke contentformats.

Virtueel Podium experimenteert met digitale cultuurbeleving.

Afgelopen jaar werd heel wat geëxperimenteerd met een virtueel cultuuraanbod. Cultuurconnect definieerde 5 mogelijke pistes voor een virtueel podiumaanbod. Deze zomer toetsen we deze concepten verder af en gaan we op zoek naar businessmodellen.

Bekijk de 5 concepten en stem op jouw voorkeur