Voor De Show: klaar voor het buitengewoon onderwijs

Podiumhuizen
06/09/23

Fijn nieuws voor alle cultuurhuizen die Voor De Show aanbieden aan hun scholen. Vanaf schooljaar '23-'24 is Voor De Show ook speelklaar voor het buitengewoon onderwijs. Tegelijk werden een aantal elementen geoptimaliseerd in de spelmodule én staat er gloednieuw promotiemateriaal klaar zodat jouw cultuurhuis het spel nog breder bekend kan maken. Daarbovenop voorzien we heel wat leuke extra tips voor de leerkrachten. 

Onderzoek

Op vraag van heel wat cultuurhuizen gingen we vorig schooljaar samen met de Werkgroep Voor De Show aan de slag om Voor De Show toegankelijk te maken voor het buitengewoon onderwijs. We kregen hiervoor hulp van Elise De Backer, studente aan Universiteit Antwerpen. 

Wat willen we weten?

 • Is Voor De Show toegankelijk voor het buitengewoon onderwijs en hoe kan het spel toegankelijk(er) gemaakt worden? 
 • Wordt Voor De Show al gebruikt door het buitengewoon onderwijs en hoe? 
Onze scholen voor buitengewoon onderwijs gebruiken de tool en vinden het nuttig. Deze kinderen hebben nood aan structuur, dankzij Voor De Show weten ze wat te verwachten. ”
Lode Demey, CC Casino Koksijde

Op klasbezoek in Koksijde, Wetteren en Schoten

In De Viertorre (Koksijde), Sint-Lodewijk (Wetteren) en ‘t Lommert (Schoten) observeerden we in drie klassen hoe de leerlingen en leerkrachten Voor De Show ervaren en in één klas begeleidde studente Elise zelf een speelsessie.

Verschillende klassen (en types) van het buitengewoon onderwijs speelden Voor De Show en de leerlingen reageerden actief en enthousiast. We kregen een breder beeld van de specifieke noden, zoals bv. het gebruik van eenvoudig en verkort taalgebruik (bij de tekstballonnen). Een groot deel van de leerlingen in buitengewoon onderwijs heeft moeite met lezen en schrijven, sommige tekstballonnen bevatten te veel tekst, dit kan zeker eenvoudiger en beknopter. 

De methodieken van de spelopdrachten zijn op maat. We kunnen hiermee zeker aan de slag in het eerste en tweede jaar van het buitengewoon secundair onderwijs.”

Juf Nathalie Van Breen, BuSO ‘t Lommert

Alle leerkrachten bevestigen de toegankelijkheid van Voor De Show voor het buitengewoon onderwijs, zowel de virtuele rondleiding in de 360°-omgeving als de spelopdrachten zelf. De spelopdrachten kunnen effectief gespeeld worden en de virtuele rondleiding is voor deze leerlingen een heel goede voorbereiding op de toekomstige uitstap. Voor de leerlingen van het bijzonder onderwijs is het belangrijk om gestructureerd en voorspelbaar te werk te gaan, dus al eens op voorhand virtueel kunnen rondlopen in het cultuurcentrum is zeker voor hen heel waardevol.
 

Aan de slag!

Het spel kan gespeeld worden in alle types van het buitengewoon lager onderwijs, alsook in eerste graad van het secundair buitengewoon onderwijs. Een gerichte begeleiding van de leerkracht is aangeraden, maar de tool biedt hiertoe ook voldoende keuzemogelijkheden en flexibiliteit, wat dat maatwerk net heel makkelijk maakt.

Zo maken we Voor De Show nog beter bekend en toegankelijk:

Jouw input!

Ging jij in het buitengewoon onderwijs met Voor De Show aan de slag of kreeg je feedback van leerkrachten? Laat zeker ook jouw persoonlijke ervaringen weten via ons feedbackformulier of servicedesk@cultuurconnect.be.

Volgend schooljaar starten we een gelijkaardige denk- en werkoefening om Voor De Show ook speelbaar te maken voor andere (doel)groepen (vb. kleuters, secundair, familievoorstellingen,...). Wil je hier graag aan meewerken? Geef gerust een seintje via servicedesk@cultuurconnect.be.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

 • 12/06/24
  Podiumhuizen
  Digitale basisinfrastructuur
  Beleven & inspireren

  Word lid van de stuurgroep Podium & denk met ons mee!

  De stuurgroep Podium zet samen met Cultuurconnect de krijtlijnen uit voor de digitale podiumdiensten en innovatieprojecten van de komende jaren. Denk jij ook graag mee?
 • 03/05/24
  Podiumhuizen
  Beleven & inspireren

  In The Metamovie vervagen de grenzen tussen film, game en theater

  Beleef de immersieve ervaring “Alien Rescue”, een bijzondere mix van een science-fiction film, VR-game en theater. Op 17 en 19 mei in KASKcinema in Gent en later dit jaar op het For Real festival in Oostende.
 • 29/03/24
  Podiumhuizen
  Beleven & inspireren

  25 cultuurpartners brengen SING! voor jong & oud via livestream naar 70 zorgcentra

  Dankzij livestreaming van het concert konden de bewoners van een 70-tal zorgcentra deelnemen aan deze unieke intergenerationele culturele ervaring.

Gerelateerde diensten

 • Podiumhuizen
  Beleven

  Livestreaming

  Een zorgpubliek op afstand volgt live voorstellingen vanuit het cultuurhuis.
 • Podiumhuizen
  Beleven

  Theaterspel Voor De Show

  Een virtuele tour door het cultuurhuis met opdrachten rond de komende schoolvoorstelling.