Voor De Show: klaar voor het buitengewoon onderwijs
Fijn nieuws voor alle cultuurhuizen die Voor De Show aanbieden aan hun scholen. Vanaf schooljaar '23-'24 is Voor De Show ook speelklaar voor het buitengewoon onderwijs. Tegelijk werden een aantal elementen geoptimaliseerd in de spelmodule én staat er gloednieuw promotiemateriaal klaar zodat jouw cultuurhuis het spel nog breder bekend kan maken. Daarbovenop voorzien we heel wat leuke extra tips voor de leerkrachten.

Onderzoek
Op vraag van heel wat cultuurhuizen gingen we vorig schooljaar samen met de Werkgroep Voor De Show aan de slag om Voor De Show toegankelijk te maken voor het buitengewoon onderwijs. We kregen hiervoor hulp van Elise De Backer, studente aan Universiteit Antwerpen.
Wat willen we weten?
- Is Voor De Show toegankelijk voor het buitengewoon onderwijs en hoe kan het spel toegankelijk(er) gemaakt worden?
- Wordt Voor De Show al gebruikt door het buitengewoon onderwijs en hoe?
Contextverkenning als eerste stap
Bij de start van vorig schooljaar werd Voor De Show door 58 cultuurhuizen (40 Vlaamse en 18 Brusselse huizen) gebruikt. Via een online survey brachten we in kaart hoe hun samenwerking met het buitengewoon onderwijs verloopt. De enquête werd door 30 verschillende cultuurhuizen ingevuld. 23 van deze cultuurhuizen (76,7%) ontvangen reeds klassen uit het buitengewoon onderwijs. Bij 11 van hen (of 47,8%) waren er wel geen speelsessies in Voor De Show.
Voor De Show wordt duidelijk positief onthaald door het buitengewoon onderwijs, mits een goede voorbereiding en begeleiding van de leerkracht. De tool biedt verschillende methodieken en keuzemogelijkheden, de virtuele rondleiding is eerder verkennend en de spelopdrachten zijn verdiepend.
De leerkracht kan vooraf makkelijk een kijkje nemen en zelf een inschatting maken welke onderdelen en spelopdrachten het meest geschikt zijn voor (het niveau van) zijn klasgroep. Maar de bekendheid van de tool kan wel een pak beter, nog niet elke school van het buitengewoon onderwijs gaat ermee aan de slag.

Onze scholen voor buitengewoon onderwijs gebruiken de tool en vinden het nuttig. Deze kinderen hebben nood aan structuur, dankzij Voor De Show weten ze wat te verwachten. ”
Op klasbezoek in Koksijde, Wetteren en Schoten
In De Viertorre (Koksijde), Sint-Lodewijk (Wetteren) en ‘t Lommert (Schoten) observeerden we in drie klassen hoe de leerlingen en leerkrachten Voor De Show ervaren en in één klas begeleidde studente Elise zelf een speelsessie.
Verschillende klassen (en types) van het buitengewoon onderwijs speelden Voor De Show en de leerlingen reageerden actief en enthousiast. We kregen een breder beeld van de specifieke noden, zoals bv. het gebruik van eenvoudig en verkort taalgebruik (bij de tekstballonnen). Een groot deel van de leerlingen in buitengewoon onderwijs heeft moeite met lezen en schrijven, sommige tekstballonnen bevatten te veel tekst, dit kan zeker eenvoudiger en beknopter.
De methodieken van de spelopdrachten zijn op maat. We kunnen hiermee zeker aan de slag in het eerste en tweede jaar van het buitengewoon secundair onderwijs.”
Alle leerkrachten bevestigen de toegankelijkheid van Voor De Show voor het buitengewoon onderwijs, zowel de virtuele rondleiding in de 360°-omgeving als de spelopdrachten zelf. De spelopdrachten kunnen effectief gespeeld worden en de virtuele rondleiding is voor deze leerlingen een heel goede voorbereiding op de toekomstige uitstap. Voor de leerlingen van het bijzonder onderwijs is het belangrijk om gestructureerd en voorspelbaar te werk te gaan, dus al eens op voorhand virtueel kunnen rondlopen in het cultuurcentrum is zeker voor hen heel waardevol.

Aan de slag!
Het spel kan gespeeld worden in alle types van het buitengewoon lager onderwijs, alsook in eerste graad van het secundair buitengewoon onderwijs. Een gerichte begeleiding van de leerkracht is aangeraden, maar de tool biedt hiertoe ook voldoende keuzemogelijkheden en flexibiliteit, wat dat maatwerk net heel makkelijk maakt.
Zo maken we Voor De Show nog beter bekend en toegankelijk:
- Vanaf dit nieuwe schooljaar maken we samen deze nieuwe functionaliteit bekend bij het buitengewoon onderwijs. Ontdek de visuals en tekstjes op het leerplatform!
- De leerkracht neemt de rol op als coach van het spel in de klas. Om hem of haar te ondersteunen vind je op het leerplatform specifieke info en tips voor de leerkracht van het buitengewoon onderwijs.
- Hou onze nieuwsbrief in de gaten want de handleiding voor leerkrachten krijgt een update en een nieuw jasje. We houden je op de hoogte!
- Het startscherm Voor De Show werd aangepast zodat de leerjaarkeuze niet beperkt blijft tot het lager onderwijs. In spelopdrachten en de 360°-rondleiding werden tekstjes ingekort en vereenvoudigd.
Jouw input!
Ging jij in het buitengewoon onderwijs met Voor De Show aan de slag of kreeg je feedback van leerkrachten? Laat zeker ook jouw persoonlijke ervaringen weten via ons feedbackformulier of servicedesk@cultuurconnect.be.
Volgend schooljaar starten we een gelijkaardige denk- en werkoefening om Voor De Show ook speelbaar te maken voor het kleuteronderwijs. Wil je hier graag aan meewerken? Geef gerust een seintje via servicedesk@cultuurconnect.be.
