Vernieuwde weergave collectie regio’s & filialen

bib
7
19/05/21
Deel dit artikel:

Collecties van regionetwerken en bibliotheken met filialen worden binnenkort meer overzichtelijk gepresenteerd in de lokale catalogi. Pilootregio Route42 en alle bibliotheken met filialen bijten de spits af met deze vernieuwde weergave. Zo ziet de gebruiker in 1 oogopslag of een titel beschikbaar is in een andere bibliotheek uit het regionetwerk of in een filiaal. 

Een doorkijk op de resultatenpagina

De gebruiker doorzoekt standaard de hele collectie van een bibliotheek. Zijn er geen of weinig zoekresultaten in de collectie van een bib van een samenwerkingsgroep 3 in Wise? Dan ziet de gebruiker een doorkijk naar zoekresultaten in andere bibliotheken in het regionetwerk. 

Een doorkijk, wa's da? 👀

Een doorkijk in de lokale catalogus geeft de gebruiker bij een zoekopdracht ook resultaten op een bovenliggend niveau. Het maakt de zoekopdracht automatisch breder, zonder dat de gebruiker hiervoor iets moet doen. Vanuit een filiaal doorzoek je zo het bezit van de hele bibliotheek, of vanuit 1 bibliotheek in een regioverband doorzoek je het bezit van het hele regioverband.

Zo’n doorkijk krijgt de gebruiker nu ook bij een zoekopdracht in een filiaal. Die ziet meteen waar er wél beschikbare exemplaren zijn. Met 1 klik op een titel uit de suggesties vindt de lener toch wat hij zoekt in een andere locatie. Zoeken in andere locaties wordt een natuurlijk deel van het zoekproces, waardoor leners dit meer zullen gebruiken. Bekijk een voorbeeld in de catalogus van bib Geraardsbergen.

een resultatenpagina met doorkijk in regioverband Route42

een doorkijk gezien vanuit een filiaal, naar de hele collectie van de bib

Weergave op de detailpagina

Nog een stapje verder gaan we voor de bibliotheken van Route42, een samenwerkingsgroep 3 die ook transport voorziet tussen de bibliotheken. Bij de samenvatting van de beschikbaarheid op de detailpagina’s bij de bibliotheken van Route42 ziet de gebruiker vanaf nu 2 statussen: 

  1. beschikbaarheidsinfo in de gekozen locatie 
  2. beschikbaarheidsinfo op andere locaties van deze bibliotheek of andere bibliotheken in het regioverband

In het uitgebreide blok met beschikbaarheidsinformatie lager op de pagina wordt enkel de gedetailleerde info van de gekozen locatie opengeklapt, zodat het duidelijk blijft voor de gebruiker.

Op basis van de beschikbaarheidsinformatie kiest de gebruiker de handigste manier om aan het werk te komen: een exemplaar ophalen of laten klaarleggen in een bib waar het beschikbaar is, of een exemplaar laten overbrengen en klaarleggen in de eigen bib. 
 

een beschikbaarheidsblok in regioverband Route42

een uitgebreid blok met beschikbaarheid in regioverband Route42

Vernieuwingstraject Bibliotheekdiensten

Levert een zoekopdracht geen resultaten op in de locaties van de eigen bib of in andere bibliotheken uit het regionetwerk? Dan wordt de gebruiker in een volgende fase doorverwezen via een doorkijkje naar bibliotheek.be. Daar vind je binnenkort het bezit in alle Vlaamse en Brusselse bibliotheken, kan je je online inschrijven en gebruik maken van het vernieuwde interbibliothecair leenverkeer (IBL).

Al deze ontwikkelingen zijn deel van het vernieuwingstraject Bibliotheekdiensten, dat streeft naar een gebruiksvriendelijke online dienstverlening van de bib, zodat elke lener vlot vindt wat hij zoekt. 

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief Bibliotheekwebsites

Dieper graven?