Dienstenmodel basisinfrastructuur

Bibliotheken
Basisinfrastructuur

Via de bibliotheekwebsite zijn er verschillende mogelijkheden om de collectie op een gebruiksvriendelijke en hedendaagse manier tot bij het publiek te brengen. Verschillende processen om een boek te ontlenen zijn op een doordachte en logische manier geïntegreerd in de basisinfrastructuur (publiekscatalogus), met aandacht voor de lener en de verschillende manieren om die vlot te laten vinden wat hij zoekt. 

Hoe vind je een boek?

Een lener heeft een bepaald boek uit jouw collectie nodig en gaat op zoek in de online catalogus op de lokale bibliotheekwebsite. Hoe kan de bib deze lener zo goed mogelijk helpen? 

Is het boek aanwezig, dan kan de lener het boek uit het rek gaan halen in de bib. Hij kan het boek ook meteen digitaal lezen (e-boek) of laten klaarleggen bij de eigen bib. Zo is hij zeker dat het er nog is wanneer hij in de bibliotheek arriveert.
 
Is het boek uitgeleend, maar wel aanwezig in andere bib uit het regionetwerk of een filiaal, dan kan hij het zelf gaan ophalen of het boek laten overkomen naar zijn eigen bib, als de bibliotheken in die regio's een voldoende verregaande samenwerking hebben (meer over types samenwerkingsverbanden).

Zit het boek niet in de collectie van de eigen bib, het regionetwerk of de filialen en is de lener niet gehaast, dan kan hij een aankoopsuggestie doen bij zijn eigen bib. Voor bestelde of tijdelijke onbeschikbare materialen kan hij vragen om een seintje te krijgen via e-mail wanneer het opnieuw beschikbaar is.
 
Zit het boek niet in de collectie van de eigen bib, het regionetwerk of de filialen, maar wel in de collectie van een andere bib uit het netwerk van de openbare bibliotheken in Vlaanderen of Brussel, dan kan hij daar een exemplaar ophalen. Als de lener bijvoorbeeld toevallig in de buurt moet zijn of de bib niet te ver is. Hiervoor moet hij zich eerst online inschrijven in de andere bib.

Zijn alle hierboven vermelde mogelijkheden geen optie voor de lener, dan kan hij het boek laten overbrengen (= interbibliothecair leenverkeer of IBL). Dit verloopt niet via de lokale bibliotheekwebsite, maar via de Vlaamse catalogus bibliotheek.be. Daar ziet de lener de beschikbaarheid in alle Vlaamse bibliotheken, de mogelijkheden en kostprijs voor IBL.

Verschillende processen maken deze flow online mogelijk:

Heb je vragen of graag meer informatie?

Liesbeth Thiers
Innovatiemanager