Bibliotheekleners willen een uitgeleend boek wel volgen, maar vinden klaarleggen toch een betere service

27/04/21

Cultuurconnect onderzocht of bibliotheekgebruikers een seintje via mail willen krijgen als een uitgeleend materiaal opnieuw op de rekken staat. Geïnspireerd op de grote webshops die dit mogelijk maken. Vooral in bibliotheken zonder filialen waar het klaarleggen van titels niet mogelijk is, vormt dit een kleine meerwaarde. Bibliotheekleden willen na het seintje graag de mogelijkheid krijgen om de titel opzij te laten leggen. Op basis van dit onderzoek zal het seintje via e-mail later dit jaar enkel aangeboden worden bij specifieke situaties zoals voor materialen ‘in bestelling’. Daarnaast werken we ook aan notificaties in Mijn Lijsten. 

Onderzoek naar de functionaliteit: ‘Geef me een seintje’

In Eeklo en in Lommel konden bibliotheekleden 6 maanden lang de knop ‘Geef me een seintje’ aanklikken in hun online catalogus. Hierdoor kregen leners een e-mail zodra een materiaal opnieuw beschikbaar was. De knop werd in 3% van de gevallen aangeklikt. In de bib van Eeklo kunnen mensen beschikbare titels reserveren en laten klaarleggen. Deze functionaliteit werd 3 keer meer gebruikt. In Lommel was er meer interesse voor een seintje, aangezien laten klaarleggen daar geen optie is voor beschikbare titels. De leners ervaren wel de nood om dit materiaal na het seintje ook te kunnen reserveren om het opzij te leggen. Wanneer mensen na het seintje hun materialen komen zoeken, zorgde het soms voor wrevel wanneer het materiaal alweer uitgeleend was. 

We vulden deze gebruikerstest aan met 32 diepte-interviews in zowel grote als kleinere bibliotheken (Lommel, Eeklo, Leuven en Gent). In deze interviews werd bevestigd dat mensen graag de mogelijkheid krijgen om het materiaal na het seintje te reserveren. Zeker in grote bibliotheken als Gent waar dit klaarleggen niet mogelijk is en de ‘concurrentie’ met andere bibgebruikers nog meer speelt.
 

Ik hou een uitgebreide lijst bij van wat ik wil lezen. Ik hou wel van de zekerheid dat ik kan reserveren. Het seintje geeft mij geen voorrang. De melding dat mijn reservering er is, is ineens ook mijn geheugensteuntje.
Erik, lener in bib Eeklo

De interviews legden wel enkele pijnpunten bloot waaraan het seintje tegemoet kwam:

  • Opzoeklast: Leners ervaren opzoeklast wanneer de titels die ze opzoeken onbeschikbaar zijn en ze rond de inleverdatum telkens opnieuw de aanwezigheid moeten controleren. 
  • Planlast: Niet iedereen krijgt zich makkelijk georganiseerd om naar de bib te gaan. Ook niet alle lezers slagen erin om een leeslijstje bij te houden. Het seintje was voor deze mensen een boodschappenlijstje en hielp hen om hun planlast te verminderen. Ten slotte worden mensen graag via e-mail herinnerd aan hun leesvoorkeuren en is het seintje, zoals Mijn Leestipper, een goeie herinnering.

Ontwikkelingen in het vernieuwingstraject Bibliotheekdiensten

Het vernieuwingstraject Bibliotheekdiensten streeft naar de best mogelijke online dienstverlening voor het publiek via de bibliotheekwebsites en stelt daarbij in verschillende projecten de lener centraal. Wat betekenen deze inzichten voor het vernieuwingstraject? De werkgroep Dienstenmodel en stuurgroep Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek hakten de knoop door:

1. De dienst ‘Geef me een seintje’ wordt dit jaar ontwikkeld voor bestelde of tijdelijke onbeschikbare materialen, doordat ze bijvoorbeeld bij de binder of vermist zijn. Een titel reserveren beantwoordt in dat geval niet aan de noden van de lener, omdat het vaak onbekend is wanneer een werk weer beschikbaar is. Leners willen weten wanneer titels wél beschikbaar zijn en worden hier graag van op de hoogte gebracht.
 
2. Notificaties in Mijn Lijsten geven leners regelmatig een update over de beschikbaarheid van een titel die ze op een lijst zetten, bijvoorbeeld via e-mail. We verhogen hiermee het gebruiksgemak van de lener en bieden de bib een extra marketing opportuniteit. De analyse en ontwikkeling staat op de planning voor 2022.

Daarnaast staat een aantal aanpassingen op de planning voor 2021 om de online dienstverlening van de bib nog beter te maken. De dienst rond klaarleggen voor leden en (nog) niet-leden wordt ook verder verbeterd, zoals voorzien.

Over het onderzoek

We activeerden ‘Geef me een seintje’ bij uitgeleende titels met 1 exemplaar in de bibliotheken Lommel en Eeklo en analyseerden gedurende 6 maanden het gebruik van de tool. Deze gegevens werden aangevuld met een survey na ontvangst van het seintje en 32 interviews met gebruikers in de bibliotheken van Lommel, Eeklo, Gent en Leuven. 

De onderzoeksvragen:

  • Is er een reële nood om titels te volgen?
  • Wat zou de meerwaarde zijn? (bijvoorbeeld een verwittiging via sms)
  • Hoe moeten we het implementeren? (bijvoorbeeld verwachten gebruikers de tool bij een besteld exemplaar)
  • Speelt de grootte van de bibliotheek of het feit dat klaarleggen mogelijk is een rol in het gebruik van ‘Geef me een seintje’?


We vroegen ook feedback aan bibliotheekmedewerkers in de bibliotheken van Eeklo en Lommel over vragen of klachten die ze eventueel aan de balie kregen over ‘Geef me een seintje’. 

Dieper duiken in dit onderzoek? Download hieronder het onderzoeksrapport:

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!
  • 06/12/23
    Een robot die verhalen schrijft aan de computer (afbeelding gemaakt via AI)
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    De artificiële eindejaarstips beoordeeld door onze catalografen

    Onze Open Vlacc-catalografen zetten verschillende AI Chatbots aan het werk. Hun ervaringen en onze leerlessen? Die lees je hier!
  • 14/11/23
    Financiële verrekening IBL
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    Kosten IBL: wie, wat, hoe?

    Hoe verloopt de financiële verrekening van IBL en wie is betrokken?

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheeksysteem Wise

    Een softwaresysteem voor stabiele werkprocessen in de bibliotheek 
  • Vrouw surft op bibliotheekwebsite.
    Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheekwebsites

    Collecties, activiteiten en diensten van de openbare bibliotheek online in de kijker
  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Open Vlacc Catalografie

    Databank met beschrijvingen van materialen voor openbare bibliotheekcollecties