Naar een inspirerende gebruikservaring

Gebruikers verwachten gemak en snelheid in hun online ervaring. De lat ligt terecht hoog voor responstijden, toegankelijkheid, aantrekkelijkheid en merkbeleving. De digitale bibliotheek wil voldoen aan de hoge en actuele standaarden ten aanzien van vormgeving, toegankelijkheid en gebruikersbeleving. 

Bibliotheken willen hun bestaande en potentiële nieuwe gebruikers online meer bieden. Ze willen hen op maat bereiken door hen in hun mailbox op het juiste moment aan aan te spreken of hen een bib-optie te tonen wanneer ze zoeken in Google. Ze willen hen verrassen en meer laten ontdekken op de bibliotheekwebsites. Hiervoor moet de digitale bibliotheek ook vernieuwd worden aan de basis. Belangrijk hierbij is het optimaliseren van metadata, ook via AI. Vernieuwingen die ook de mogelijkheden om gebruikers te inspireren verhoogt.  

Om dit te verwezenlijken, gaan we samen met de bibliotheken aan de slag met onderstaande projecten.

Terug naar de innovatieagenda.

Geautomatiseerde marketing
Dit project onderzoekt de komende 2 jaar hoe geautomatiseerde en gepersonaliseerde e-mailmarketing in te zetten voor alle bibliotheken.
De online omgeving verbeteren
Het moderniseren van de online omgeving met een breed pakket van verbeteringen waarmee de bibliotheekwebsites nog beter voldoen aan hoge standaarden voor toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en gebruikersbeleving.
Bibcollectie vinden via Google
Hoger scoren in zoekmachine-opdrachten met bibliotheekcatalogus-pagina's en specifieke landingspagina's.
Vernieuwing invoermodel en -systeem centrale catalografie
Open Vlacc, de bouwsteen voor onze centrale catalografie, is aan vernieuwing toe. De bestaande catalografiesoftware, Aleph, wordt eind 2025 niet langer ondersteund. We moeten dus op zoek naar een nieuw invoersysteem.
Zoektechnologie vernieuwen
Het doel van dit project is het vervangen van de AquaBrowser: de zoekmotor achter de catalogus. Deze software wordt namelijk niet langer ondersteund.
Metadata via AI
Hoe kunnen we het beschrijven van publicaties in Open Vlacc vereenvoudigen, efficiënter en ook ‘consistenter’ maken met behulp van slimme technieken? Dit is de onderzoeksvraag waarmee we voor het project CatAI aan de slag willen gaan.
Online inschrijven via rijksregisternummer
Momenteel krijgt wie online inschrijft een internetblokkade. Het inschrijfproces kan nog niet volledig online afgehandeld worden. Door via het rijksregisternummer automatisch een geverifieerd adres van de nieuwe lener op te halen, kunnen we dit wel realiseren.
Verschillende ontdekomgevingen creëren
Ontwikkelen van contentpresentaties die ‘ontdekkend zoeken’ mogelijk maken en gebruikers in staat stellen sociaal, creatief of visueel te zoeken en nieuwe inhoud (uit de collectie) te ontdekken.