Laatste bibs schakelen over naar Wise

02/03/23

Vier jaar na de start van de eenmaking van de bibliotheeksystemen in Vlaanderen en Brussel gebruiken zo goed als alle Nederlandstalige openbare bibliotheken sinds 1 maart 2023 hetzelfde systeem: Wise. Vlaanderen krijgt daarmee een van de grootste bibliotheeksystemen ter wereld. De laatste 4 bibs (Gent, Brakel, Boutersem en Hoegaarden) stapten dit jaar over: hoe is dat verlopen? De bibliotheken in Gent en Hoegaarden delen hun ervaring.

De overstap in Gent

Van 9 tot en met 15 februari schakelde De Krook in Gent als laatste grote bibliotheek over naar het Eengemaakte Bibliotheeksysteem (Wise). Een hele uitdaging voor de op één na grootste bib in Vlaanderen, met 15 vestigingen en meer dan 100 medewerkers. Zowel Cultuurconnect als een team van leverancier OCLC waren aanwezig bij de heropening om het bibteam in De Krook en enkele filialen te ondersteunen.

De overstap naar Wise is over het algemeen goed verlopen. Onze leners hebben bovendien weinig tot geen hinder ondervonden bij de omschakeling.
Kurt Van Belle (Bibliotheek De Krook, Gent)

Nieuwe mogelijkheden

Aan de overstap ging een traject van een zestal maanden vooraf met infosessies, opleidingen en datatesten. Lees hier in welke stappen zo’n migratie verloopt. Zeker voor de bibmedewerkers was overschakelen op een nieuw systeem na meer dan 20 jaar een grote aanpassing. Gelukkig verliep de omschakeling vlot en zonder grote problemen. De komende maanden kunnen de medewerkers zich verder vertrouwd maken met de nieuwe omgeving en ligt de focus vooral op finetunen van de nieuwe processen.

Op het leerplatform vind je heel wat info om (nog beter) te leren werken met Wise. Klik hier voor een overzicht van alle beschikbare webinars en cursussen.

Naar het leerplatform

Kurt Van Belle: “De omschakeling verplichtte ons om onze bestaande werking en ons dienstenmodel te herdenken en af te stemmen op de andere bibliotheken in Vlaanderen. Het voordeel is dat we zo verder kunnen groeien binnen de eengemaakte structuur, bijvoorbeeld op vlak van collectie, dienstverlening, kennisopbouw ... Daardoor zullen we in de toekomst beter kunnen inspelen op verschillende noden, iets wat budgettair gezien anders moeilijk realiseerbaar zou zijn. Voor een moderne bibliotheek is het vandaag essentieel om te kunnen doorgroeien op die domeinen.” 

De overstap in Hoegaarden

Op 1 maart schakelde Hoegaarden als allerlaatste bib - samen met Bibliotheek Boutersem - over naar Wise. Ook daar waren er geen grote hindernissen op de dag zelf. “We hebben wel heel veel voorbereidingswerk gedaan”, vertelt Nina Bossaer, bibliothecaris van Hoegaarden. “Naast het ‘huiswerk’ schoonden we ook onze collectie op, gooiden we veel oude en beschadigde materialen weg en bekeken we samen met het hele team de webinars. De komende weken kunnen we verder vertrouwd raken met het nieuwe systeem.” 

We zijn erg blij dat we eindelijk het nieuwe Bibliotheeksysteem kunnen gebruiken. We waren trots op ons oude systeem, maar met Wise kunnen we nog meer inzetten op vernieuwing en nog beter inspelen op de behoeften van onze gebruikers.
Nina Bossaer, bibliothecaris Hoegaarden

Nina Bossaer: “Het nieuwe systeem biedt heel wat mogelijkheden. De werking van berichten en e-mails is bijvoorbeeld heel goed en transparant. Ook de integratie van Open Vlacc in Wise is echt een meerwaarde. Het grootste voordeel voor ons is dat we niet langer ons eigen eilandje vormen, maar nu deel zijn van het grote geheel.” Het meest benieuwd zijn ze naar eigen zeggen naar de bestelkoppeling en naar Wise Analytics: “daar kwamen we voorlopig nog niet aan toe.”

Iedereen op Wise

Na 93 bibliotheken in 2019, 76 bibliotheken in 2020 en 99 bibliotheken in 2021, migreerden in 2022 nog eens 33 bibliotheken naar het Bibliotheeksysteem. De laatste 4 bibs maakten de sprong begin dit jaar. Dat brengt het totaal op 305 Wise-bibliotheken. 

Het Eengemaakte Bibliotheeksysteem hangt nauw samen met het vernieuwingstraject van de bibliotheekdiensten. Dankzij het nieuwe systeem kunnen leners nu zelf online materialen laten overkomen uit elke andere bib in Vlaanderen. Ook online betalen, online lid worden van de bibliotheek, nieuwe soorten bibliotheekabonnementen aanbieden, een automatische koppeling leggen met de boekhandel waar jouw bib materialen inkoopt … zijn mogelijk. Via de statistieken in Wise Analytics krijg je bovendien zicht op het gebruik van de diensten die je bibliotheek aanbiedt.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!
  • 06/12/23
    Een robot die verhalen schrijft aan de computer (afbeelding gemaakt via AI)
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    De artificiële eindejaarstips beoordeeld door onze catalografen

    Onze Open Vlacc-catalografen zetten verschillende AI Chatbots aan het werk. Hun ervaringen en onze leerlessen? Die lees je hier!
  • 14/11/23
    Bijeenkomst nieuwe Productgroep Bibliotheeksysteem
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    Welkom, nieuwe Productgroep Bibliotheeksysteem!

    In maart 2023 lanceerden we een oproep om deel uit te maken van de Productgroep Bibliotheeksysteem.

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheeksysteem Wise

    Een softwaresysteem voor stabiele werkprocessen in de bibliotheek 
  • Vrouw surft op bibliotheekwebsite.
    Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheekwebsites

    Collecties, activiteiten en diensten van de openbare bibliotheek online in de kijker
  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Open Vlacc Catalografie

    Databank met beschrijvingen van materialen voor openbare bibliotheekcollecties