26 bibliotheken lanceren filmstreamingdienst Cinébib (pilootproject)

Bibliotheken
06/10/22

Vanaf vandaag kunnen leden van 26 bibliotheken in Vlaanderen en Brussel de betere films, documentaires en series streamen met Cinébib, een eigen filmstreamingdienst. Dit pilootproject loopt 2 jaar. Daarna wordt deze dienst mogelijk uitgebreid naar andere openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel. 

Deelnemende bibliotheken

Cultuurconnect (digitaal steunpunt voor bibliotheken) coördineert het pilootproject en werkt daarvoor samen met de bibliotheken van Aalst, Antwerpen, Dijk 92 (samenwerkingsverband Zele, Berlare, Hamme, Dendermonde, Laarne, Wichelen, Wetteren, Lebbeke en Buggenhout), Eeklo, Elsene, Genk, Herentals, IVEBICA (Hemiksem, Schelle en Niel), Kasterlee, Leuven, Lille, Lummen, Nazareth, Puurs-Sint-Amands, Schaarbeek, Sint-Niklaas, Stekene en Zwevegem.

Wat een ongelooflijk aanbod! Als acteur ben ik enorm blij dat Europese films via Cinébib extra aandacht krijgen en dat veel Vlamingen nu laagdrempelig kunnen genieten van goeie films.
Acteur Filip Peeters

Cinébib: het beste van 3 platformen

Het video-on-demand-platform Dalton.be is een project van filmdistributeur Dalton Distribution. Dalton Distribution is op haar beurt één van de talrijke projecten van filmorganisatie Fonk vzw. Je kan Fonk kennen van Cinema ZED in Leuven, het Kortfilmfestival Leuven of documentaire filmfestival DOCVILLE. Op Dalton vind je een ruim aanbod aan documentaires, (kort)films en films voor kinderen.

Avila is een Belgische filmdistributeur die films uitbrengt in de bioscoop en online beschikbaar stelt via video on demand. Het online videoplatform biedt zowel hedendaagse als klassieke documentaire- en fictiefilms aan die het publiek kan (her)ontdekken. Het platform is opgericht door filmmakers en brengt elke 3 maanden een gecureerde selectie Belgisch werk.

Sooner, opgericht als  UniversCiné Belgium in 2008, is een initiatief van Belgische producenten en distributeurs. In hun catalogus vind je vooral films uit de hedendaagse Europese onafhankelijke cinema. Sommige films zijn reeds klassiekers, anderen bleven vaak onverdiend onder de radar of te kort in distributie.
 

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 19/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Cinébib filmstreaming: game over of stream on?

    Na meer dan een jaar streamen, is er voldoende data beschikbaar om Cinébib te evalueren. De werkgroep is alvast enthousiast en wil graag verder streamen.
  • 15/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Communicatiemateriaal voor Dag van de Persvrijheid op 3 mei

    Woensdag 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. Communiceert jouw bibliotheek mee op deze belangrijke dag?
  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Digitale kranten & tijdschriften

    Digitale kranten en magazines voor bibleden, scholen en educatieve partners
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Interactieve kinderboeken (Fundels)

    Interactieve prenten- en AVI-boeken met animatiefilmpjes en educatieve spelletjes
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    E-boekenplatform cloudLibrary

    Leners lenen en lezen digitaal boeken via de bib