Naar een duurzame videomarketingstrategie

Podiumhuizen
14/09/23

Uit het Video van de dag-experiment vorige zomer bleek dat een video over het cultuuraanbod ons publiek kan enthousiasmeren om meer cultuur te beleven. Cultuurconnect gaat daarom de komende maanden samen met de podiumsector de uitdaging aan om de creatie van video’s te stimuleren en ze in te zetten in een duurzame videostrategie. Hoe liep dit experiment verder en hoe kunnen we de kracht van video beter benutten? Benieuwd of interesse? Dan is de werkgroep videomarketing mogelijk iets voor jou!

Oproep Werkgroep videomarketing

We bundelen krachten en kennis in een werkgroep videomarketing. We zoeken samen met podiumhuizen én met één of meerdere (video)marketing experten hoe Cultuurconnect kan helpen bij het gerichter inzetten van video’s in de communicatiestrategieën van podiumhuizen. De werkgroep zal een drietal keer per jaar samenkomen. 

Leer je graag samen met ons hoe je video krachtiger kan inzetten? Kijk je ernaar uit om feedback te geven bij de verdere ontwikkeling van dit project? En krijg je graag wat meer zicht in hoe je een duurzamere videomarketingstrategie kan opstellen? Samen met de werkgroep bekijken we welke experimenten we kunnen opzetten om daaruit te leren wat werkt en wat niet.

Stel je hier kandidaat en doe mee
 

Video van de dag: zomer 2022

In de zomer van 2022 lanceerde Cultuurconnect het tijdelijk digitaal platform Video van de dag. Daar kregen mensen via een dagelijkse prikkelende video over theater, muziek of dans een voorsmaakje van een podiumvoorstelling die in het najaar te zien was in een cultuurhuis van Cultuurtuin WAAS. Via dit onderzoeksproject wil Cultuurconnect cultuur- en gemeenschapscentra ondersteunen om een trouw én nieuw publiek te bereiken door korte video’s over podiumvoorstellingen te verspreiden. De test leverde heel wat enthousiaste reacties van het publiek op. Video van de dag gaf goesting om meer cultuur live te beleven! 

Hier lees je meer over dit experiment. 

Wat vinden cultuurhuizen ervan?

Onder leiding van Ken Veerman organiseerden we in het voorjaar van 2023 enkele workshops met cultuurhuizen en boekingskantoren. In de voorbereiding van de test werden we immers ook geconfronteerd met enkele moeilijkheden bij het verzamelen van geschikte video’s: niet voor elke voorstelling was reeds een (goede) video beschikbaar en video’s stonden verspreid op verschillende sociale media. Daarom namen we nog enkele onderzoeksvragen onder de loep:

  • Hoe past Video van de dag binnen de communicatiestrategie van podiumhuizen?
  • Hoe kunnen we videoproductie stimuleren? Kunnen we een videoformat ontwikkelen en hoe moet dit er dan uitzien?

Op basis van ons vooronderzoek schreven we volgende waardepropositie uit, die we voorlegden aan cultuurhuizen:

Voorstellingen verkopen steeds moeilijker. Er zijn steeds meer kanalen en technologieën en het publiek is meer dan ooit versnipperd. Hierdoor zijn we altijd actief full-on en overal een beetje aan het communiceren. Dat kost veel energie en het rendement is onduidelijk. We geloven dat video meer en meer een geschikt communicatiemiddel is.

Promotie via video: nood aan daadkracht

Het publiek is voorzichtiger geworden en experimenteert minder snel. Vooral voor minder grote namen krijgen de zalen moeilijker gevuld. Promotie gebeurt volop via verschillende kanalen, maar het effect van deze acties wordt niet (genoeg) gemonitord en is onduidelijk. “Wanneer is het goed genoeg?”. Cultuurhuizen zoeken nieuwe manieren om voorstellingen in de kijker te zetten en hebben nood aan een beter inzicht in wie wordt bereikt en wat het effect is van hun communicatieacties.

Video kan een krachtig instrument zijn om je huis en een voorstelling in de kijker te zetten, en kan helpen bij publieksvernieuwing- en verjonging. Een goede video hoeft zeker niet altijd professioneel gemaakt. Korte spontane filmpjes opgenomen met een smartphone werken heel goed op sociale media en vooral herkenbaarheid zorgt voor een sterke klantenbinding met het cultuurcentrum. Spontane filmpjes werken soms beter en worden langer bekeken dan afgewerkte trailers. Maar voor de promotie van voorstellingen heb je wel professionele filmpjes nodig en die kosten veel geld en energie. Het budget dat nu wordt vrijgemaakt voor video’s is afhankelijk van de grootte van de artiest of productie. Nog veel groeimarge mogelijk dus! 

Op naar actie om de kracht van video nog beter te benutten

Video van de dag komt tegemoet aan een zeker nood die podiumhuizen voelen. Promotie kost vandaag veel tijd, geld en energie en er is betalingsbereidheid voor en vraag naar ontzorging. Hoe kunnen we podiumhuizen, maar ook artiesten, helpen bij het ontwikkelen van een doordachte strategie? 

Uit het Video van de dag bleek dat een video over het cultuuraanbod ons publiek kan enthousiasmeren om meer cultuur te beleven. Waar we vorige zomer een experiment opzetten met het publiek, stellen we nu vast dat het nog te vroeg is om hier verder mee te gaan. Er zijn een aantal grotere uitdagingen wat betreft de creatie van video. Cultuurconnect gaat daarom de komende maanden samen met de podiumsector de creatie van video’s stimuleren en ze inzetten in een duurzame videostrategie. 

Doe mee met de werkgroep videomarketing

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 25/04/24
    Podiumhuizen
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    [Vacature] Teamcoach Podium

    Heb jij een passie voor wat nieuwe technologie podiumhuizen te bieden heeft? Ben je een kei in positieve energie mobiliseren? Dan ben jij misschien de gedreven teamcoach die we zoeken!
  • 29/03/24
    Podiumhuizen
    Beleven & inspireren

    25 cultuurpartners brengen SING! voor jong & oud via livestream naar 70 zorgcentra

    Dankzij livestreaming van het concert konden de bewoners van een 70-tal zorgcentra deelnemen aan deze unieke intergenerationele culturele ervaring.
  • 28/03/24
    Bibliotheken
    Podiumhuizen
    Beleven & inspireren

    Bert Vermeulen en Eline Swinnen: full speed met de werkgroep Talkpoeder

    Bert (bib Waregem) en Eline (CC Adelberg) experimenteren via de werkgroep met sprekers, onderwerpen, formats, prijszetting ... voor de online talks van Talkpoeder. Zij vertellen hoe het project er kwam.

Gerelateerde diensten

  • Podiumhuizen
    Beleven

    Livestreaming

    Een zorgpubliek op afstand volgt live voorstellingen vanuit het cultuurhuis.
  • Podiumhuizen
    Beleven

    Theaterspel Voor De Show

    Een virtuele tour door het cultuurhuis met opdrachten rond de komende schoolvoorstelling.