Samen een verschil maken: Patti Bauwens over de werkgroep Bibwebsites

06/10/20

Twee jaar geleden, in september 2018, introduceerde Cultuurconnect het coöperatieve model, om bibliotheken nog meer te betrekken bij de digitale diensten via stuur- en werkgroepen. Hoe staat het na 2 jaar met deze groepen? Dat hoorde je de voorbije weken van 3 geëngageerde bibliotheekprofessionals. Deze week aan het woord: Patti Bauwens van bib Middelkerke.

Verenigd in stuur- en werkgroepen bepalen gemotiveerde collega’s uit de bibliotheeksector de koers van de Cultuurconnect-diensten voor bibliotheken. Bedankt aan alle leden van deze groepen voor hun inzet en engagement! Ook aan Patti Bauwens, die hieronder vertelt over haar ervaring met de werkgroep Bibliotheekwebsites.

Engagement

"De werkgroep startte op in september 2019 en enkele maanden later stak corona een stokje tussen de wielen, waardoor we minder kunnen samenkomen. Toch hebben we een aantal virtuele bijeenkomsten gehad. Normaal komen we een vijftal keer per jaar samen. Het zal leuk zijn om iedereen terug te zien in het echt. 

We krijgen op voorhand altijd wat huiswerk om ons voor te bereiden op de vergadering. Soms is dat een algemene vraag om je hoofd over te breken, soms is het een echte taak, bijvoorbeeld een oefening over het verdelen van budgetten. We gebruiken het coöperatieplatform om ons voor te bereiden op de bijeenkomst, maar ook om te discussiëren en vergaderingen te plannen. De agenda en het verslag staan ook op het platform.

Met onze toch diverse groep hakken we steeds vlot de knoop door over welke verbeteringen/fixes prioriteit moeten krijgen. We zijn het niet altijd 100% eens, maar de groep staat uiteindelijk altijd op 1 lijn over de beslissingen die we maken."

Heel vaak wordt wat wij bespreken beïnvloed door andere dienstverleningen en werkgroepen, zoals bibliotheeksysteem Wise. Ik zou het leuk vinden om later de collega’s uit die werkgroepen eens te ontmoeten.

De bibliotheekwebsites

Ik ben fier op de sjabloonpagina’s die we ter beschikking stellen van de bibliotheken, zodat zij bijvoorbeeld makkelijk een themapagina kunnen maken over reizen of Nederlands leren.

Stuurgroep vs. werkgroep

Een werkgroep: 

  • denkt inhoudelijk na over het product of de dienst (communicatie, marketing, omkadering, verbeteringen en aanpassingen)
  • beslist mee welke verbeteringen en aanpassingen prioriteit krijgen

Een stuurgroep:

  • denkt na op strategisch niveau
  • beslist mee over budget, begroting en beleidslijnen

de stuur- of werkgroepen van Cultuurconnect 

Lees ook zeker de artikels waarin Tina Weemaes (bib Antwerpen, werkgroep Trefwoorden) en Inge Goossens (bib Hove, werkgroep E-boeken) vertellen over hun ervaring met het coöperatieve model.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!
  • 06/12/23
    Een robot die verhalen schrijft aan de computer (afbeelding gemaakt via AI)
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    De artificiële eindejaarstips beoordeeld door onze catalografen

    Onze Open Vlacc-catalografen zetten verschillende AI Chatbots aan het werk. Hun ervaringen en onze leerlessen? Die lees je hier!
  • 14/11/23
    Bijeenkomst nieuwe Productgroep Bibliotheeksysteem
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    Welkom, nieuwe Productgroep Bibliotheeksysteem!

    In maart 2023 lanceerden we een oproep om deel uit te maken van de Productgroep Bibliotheeksysteem.

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheeksysteem Wise

    Een softwaresysteem voor stabiele werkprocessen in de bibliotheek 
  • Vrouw surft op bibliotheekwebsite.
    Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheekwebsites

    Collecties, activiteiten en diensten van de openbare bibliotheek online in de kijker
  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Open Vlacc Catalografie

    Databank met beschrijvingen van materialen voor openbare bibliotheekcollecties