Samen voor kwalitatieve bibliotheekdiensten: Tina Weemaes over de werkgroep Trefwoorden

bib
10
22/09/20
Deel dit artikel:

In september 2018 ging Cultuurconnect van start met een coöperatief bestuursmodel. Twee jaar later vertellen 3 geëngageerde bibliotheekprofessionals over hun ervaring met de stuur- en werkgroepen van Cultuurconnect. Deze week aan het woord: Tina Weemaes, bibliotheekassistente in de bibliotheek van Antwerpen.

In verschillende stuur- en werkgroepen zetten gemotiveerde collega’s uit de bibliotheeksector zich elke dag in om de koers van de Cultuurconnect-diensten voor bibliotheken te bepalen. En het mag gezegd: dat doen ze met verve. Hieronder lees je over de ervaring van Tina Weemaes met de werkgroep Trefwoorden.

De werkgroep werkt steeds in functie van de gebruiker van openbare bibliotheken. Keuzes maken in functie van deze gebruikers betekent soms een minder wetenschappelijke benadering, een meer begrijpelijke, eenvoudigere terminologie. Voor de kwaliteit van Open Vlacc moeten we als werkgroep die beslissingen durven nemen.

Engagement

Tina: “In 2004 kwamen we 8 keer bijeen. In 2019 was dat nog maar 3 keer en in 2020 vergaderden we voor de eerste keer digitaal via Microsoft Teams, omwille van corona. Doordat we nu veel meer digitaal met elkaar in contact staan, kunnen problemen veel sneller aangekaart en opgelost worden. We hebben een mailforum, waarnaar de servicedesk van Cultuurconnect ook specifieke vragen doorspeelt over trefwoorden, SISO en ZIZO. We stemmen er ook over wijzigingen aan trefwoorden, onderwerpsontsluiting of titelbeschrijvingen, zoals de verandering van het trefwoord Computerspelen in Games. 

Meer overkoepelende en ingrijpende voorstellen of problemen bespreken we op de vergaderingen, zoals aanpassingen van etiketten, aanpassingen aan de verwijsstructuur. Vooraf kunnen alle leden van de werkgroep agendapunten voorstellen aan de coördinator. We ontvangen de agenda via mail en bereiden ons inhoudelijk voor. Soms gaat dat vlot omdat ik vertrouwd ben met het onderwerp, maar andere keren moet ik mij behoorlijk voorbereiden om een zinvolle bijdrage te kunnen leveren aan die discussie. Door me te verdiepen in de materie kan ik dan toch een constructieve bijdrage leveren.

In 2023 is mijn rol in de werkgroep uitgespeeld. Het pensioen lonkt. Ik vind dat het tijd is voor jongere mensen in de werkgroep. Zij zijn beter op de hoogte van de evolutie op het vlak van digitalisering en snappen de voor- en nadelen van automatische inhoudsontsluiting. Dat zal de kwaliteit alleen maar ten goede komen.”
 

Open Vlacc

Tina: “Ik ben fier op de algemene kwaliteitsverbetering van de volledige database ‘onderwerpen’. In vergelijking met 15 jaar geleden is de consistentie er echt op vooruitgegaan, zodat het publiek gemakkelijker de weg vindt naar de gewenste documenten. En dat is en blijft toch onze belangrijkste verantwoordelijkheid.”
 

Stuurgroep vs. werkgroep

Een werkgroep: 

  • denkt inhoudelijk na over het product of de dienst (communicatie, marketing, omkadering, verbeteringen en aanpassingen)
  • beslist mee welke verbeteringen en aanpassingen prioriteit krijgen

Een stuurgroep:

  • denkt na op strategisch niveau
  • beslist mee over budget, begroting en beleidslijnen

de stuur- en werkgroepen van Cultuurconnect

Volgende week vertelt ook Patti Bauwens (bib Middelkerke, werkgroep Bibliotheekwebsites) over haar ervaring met het coöperatieve model van Cultuurconnect. Vorige week kon je lezen over het engagement van Inge Goossens in de werkgroep E-boeken.