Samen naar een sterke online dienstverlening: Inge Goossens over de werkgroep E-boeken

Bibliotheken
15/09/20

In september 2018 tekenden we de krijtlijnen uit van het coöperatieve model in 4 pijlers. Nu we twee jaar verder zijn, vertellen 3 geëngageerde bibliotheekprofessionals over hun ervaring met de stuur- en werkgroepen van Cultuurconnect. Deze week aan het woord: Inge Goossens, bibliothecaris in de bibliotheek van Hove.

In verschillende stuur- en werkgroepen zetten gemotiveerde collega’s uit de bibliotheeksector zich elke dag in om de koers van de Cultuurconnect-diensten voor bibliotheken te bepalen. Wie anders dan de bib heeft directe voeling met het publiek om de digitale diensten nog beter te maken? 

Op virtuele of fysieke bijeenkomsten en via het coöperatieplatform hakken stuur- en werkgroepen samen knopen door, overleggen, luisteren en evalueren ze, steeds rekening houdend met de verwachtingen van het publiek en de noden van alle deelnemende bibliotheken, van klein tot groot. En het mag gezegd: dat doen ze met verve. Hieronder lees je over de ervaring van Inge Goossens met de werkgroep E-boeken.

Overal waar het gaat over het e-boekenproject, steek ik collega’s aan met mijn enthousiasme. En omgekeerd probeer ik in de werkgroep E-boeken steeds de belangen van mijn collega’s te behartigen.

Engagement

Inge: “De werkgroep staat altijd in verbinding met elkaar via Basecamp en sinds kort het coöperatieplatform, maar daar moet ik mij nog eens wat meer in verdiepen. We hebben een maandelijkse afspraak voor een vergadering, maar die gaat enkel door als er agendapunten zijn. Sinds corona vergaderen we online met Teams. Dat valt goed mee: meer focus, korter vergaderen en minder verplaatsing. Als iedereen goed voorbereid is, kan het vlot gaan."

"Vóór elke vergadering neem ik het voorbereidende Google Doc grondig door, pluis ik tabellen na, geef ik input en lees ik de input van anderen, om zicht te krijgen op de verschillende standpunten. Tijdens de vergadering bespreken we alle punten uit dit document en de volgende stappen. Vaak wordt hier ook vertrouwelijke informatie gedeeld, bijvoorbeeld over de onderhandelingen of de lancering. Werkgroepleden ondertekenen daarom een geheimhoudingsverklaring. Je weet veel en beslist mee over belangrijke issues. Via de nieuwsbrief E-boeken houden we de andere bibliotheken op de hoogte over deze dienst.”

"In een werkgroep werk je voor alle bibliotheekleden in Vlaanderen, niet alleen voor je eigen gemeente. Je draagt eigenlijk 2 petjes. In de werkgroep wil je voor de bibliotheeksector een zo goed mogelijk product realiseren, rekening houdend met financiële en wettelijke voorschriften. Thuis ga je dan het bestuur en je schepen overtuigen om in te stappen en te betalen voor dit product. Als de twee petjes samenkomen, kan het product gelanceerd worden."

De e-boekendienst

Inge: “Ik hoop van harte dat de e-boeken eindelijk een succeservaring mogen worden voor de bibliotheeksector én voor het publiek. 17 september lanceren we. Ik ben zeer benieuwd naar de reactie van ons publiek en de gebruiksvriendelijkheid van het e-boekenplatform cloudLibrary.”

Stuurgroep vs. werkgroep

Een werkgroep: 

  • denkt inhoudelijk na over het product of de dienst (communicatie, marketing, omkadering, verbeteringen en aanpassingen).
  • beslist mee welke verbeteringen en aanpassingen prioriteit krijgen.

Een stuurgroep:

  • denkt na op strategisch niveau.
  • beslist mee over budget, begroting en beleidslijnen.

de stuur- en werkgroepen van Cultuurconnect

De komende weken vertellen ook nog Tina Weemaes (bib Antwerpen, werkgroep Trefwoorden) en Patti Bauwens (bib Middelkerke, werkgroep Bibliotheekwebsites) over hun ervaring met het coöperatieve model van Cultuurconnect. 

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 19/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Cinébib filmstreaming: game over of stream on?

    Na meer dan een jaar streamen, is er voldoende data beschikbaar om Cinébib te evalueren. De werkgroep is alvast enthousiast en wil graag verder streamen.
  • 15/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Communicatiemateriaal voor Dag van de Persvrijheid op 3 mei

    Woensdag 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. Communiceert jouw bibliotheek mee op deze belangrijke dag?
  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Digitale kranten & tijdschriften

    Digitale kranten en magazines voor bibleden, scholen en educatieve partners
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Interactieve kinderboeken (Fundels)

    Interactieve prenten- en AVI-boeken met animatiefilmpjes en educatieve spelletjes
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    E-boekenplatform cloudLibrary

    Leners lenen en lezen digitaal boeken via de bib